Kraj toksične ere: Nema više olovnog benzina

tačno.net
Autor 31.8.2021. u 08:50

Kraj toksične ere: Nema više olovnog benzina

Foto: Ramzi Boudina/Reuters

Korištenje olovnog benzina iskorijenjeno je u svijetu, što je prekretnica koja će spriječiti više od 1,2 miliona preranih smrti i sačuvati svjetskim ekonomijama više od 2,4 milijardi dolara godišnje, objavio je Program UN-a za okoliš (UNEP).

Gotovo stoljeće nakon što su liječnici prvi put upozorili na otrovne učinke olovnog benzina, Alžir je postao posljednja zemlja koja je iscrpila sve svoje zalihe, objavio je UNEP i nazvao tu vijest značajnom pobjedom u borbi za čišći zrak.

„Uspješna provedba zabrane olovnog benzina velika je prekretnica za globalno zdravlje i naš okoliš”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a sa sjedištem u Nairobiju.

Olovni benzin se još prije dvije decenije koristio u više od 100 zemalja uprkos studijama koje su ga povezivale s preranom smrću, lošim zdravljem i zagađenjem zraka i tla.

Prve zabrinutosti pojavile su se 1924. godine kada su hospitalizirani deseci radnika, a pet ih je umrlo nakon što su u rafineriji koju je vodio američki gigant Standard Oil pretrpjeli teške konvulzije.

Kampanja pokrenuta 2002.

Ipak je sve do 1970-ih gotovo sav benzin koji se prodavao širom svijeta sadržavao olovo.

Kada je UNEP 2002. pokrenuo kampanju iskorjenjivanja olovnog benzina, mnoge velike ekonomske sile već su prestale koristiti to gorivo, uključujući SAD, Kinu i Indiju.

No situacija u zemljama s nižim prihodima bila je drugačija, pojašnjava Hina, pozivajući se na AFP.

Nakon što su Sjeverna Koreja, Mijanmar i Afganistan prestali prodavati olovni benzin 2016., on je od tada još bio dostupan tek u šačici zemalja.

Nakon Iraka i Jemena, Alžir je zadnji okončao ovisnost o tom zagađivaču.

Greenpeace pozdravio je tu vijest kao “proslavu kraja jedne toksične ere”.

AJB

tačno.net
Autor 31.8.2021. u 08:50