Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji doseglo je najveći godišnji nivo u posljednjoj deceniji

Flávia Milhorance
Autor 23.8.2021. u 14:51

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji doseglo je najveći godišnji nivo u posljednjoj deceniji

Foto: AFP

Prašume su izgubile 10.476 kvadratnih kilometara između augusta 2020. i jula 2021. godine, stoji u izvještaju, unatoč sve većoj globalnoj zabrinutosti.

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji doseglo je najviši godišnji nivo u posljednjoj deceniji, stoji u novom izvještaju, unatoč sve većoj globalnoj zabrinutosti zbog ubrzanog razaranja od kada je predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine.

Između augusta 2020. i jula 2021. prašuma je izgubila 10.476 kvadratnih kilometara – područje gotovo sedam puta veće od dijela Velikog Londona i 13 puta veće od New Yorka, prema podacima koje je objavio Imazon, brazilski istraživački institut koji prati krčenje Amazonske prašume od 2008. Broj je veći za 57% u odnosu na prethodnu godinu i najgori je od 2012. godine.

“Krčenje šuma je još uvijek van kontrole”, rekao je Carlos Souza, istraživač u Imazonu. “Brazil se protivi globalnoj klimatskoj agendi koja nastoji hitno smanjiti emisiju stakleničkih plinova.”

Souza je pozvao na hitan nastavak vladinih radnji za zaustavljanje uništavanja, što uključuje zabranu ilegalnog krčenja šuma u regiji pod utjecajem poljoprivrede, a koje je narušeno smanjenjem budžeta za ministarstvo okoliša i agencije za zaštitu okoliša.

Čak i dok se suočava s optužbama za sistematsko narušavanje zaštite okoliša, Bolsonaro je poslao hiljade vojnika u borbu protiv ilegalnog krčenja šuma i požara.

Ali politika se pokazala nedjelotvornom, rekao je Marcio Astrini, izvršni sekretar organizacije Climate Observatory.

“Podaci pokazuju da to nije uspjelo”, rekao je Astrini. “Nijedna vojna operacija neće moći prikriti ili preokrenuti napade savezne vlade na šumu.”

Astrini je rekao da se očekuje da će stope krčenja šuma 2021. biti gotovo 50% veće nego 2018. godine, prije nego što je Bolsonaro preuzeo dužnost.

U junu je tadašnji ministar okoliša Ricardo Salles podnio ostavku usred kriminalističke istrage zbog navoda da je policijska istraga o ilegalnoj sječi Amazonske prašume blokirana.

Ali vodstvo ministarstva “nije pokazalo nikakav napredak”, rekao je Astrini.

“Mjere koje pogoduju izvozu ilegalnog drveta – razlog zašto je Salles morao podnijeti ostavku – još uvijek su na snazi”, rekao je on.

Nove brojke objavljene su nakon što su poslanici održali javnu raspravu kako bi zatražili promjene u brazilskoj politici zaštite okoliša.

“Prolazimo kroz veoma težak trenutak u brazilskoj historiji. Ima mnogo poricanja i mnogo pokušaja da se oslabi naša politika zaštite okoliša”, rekla je senatorka Eliziane Gama na saslušanju.

Prevela: Elmedina Šabanović

The Guardian

Flávia Milhorance
Autor 23.8.2021. u 14:51