Leonardo DiCaprio ponovno se pridružio apelu za spas rijeka u BiH

Lejla Kusturica
Autor 8.10.2020. u 21:21

Leonardo DiCaprio ponovno se pridružio apelu za spas rijeka u BiH

Globalnom apelu za spas rijeka upućenom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću OPET se pridružio i poznati glumac Leonardo Di Caprio na instagram i FB profilu sa preko 50 miliona pratilaca, i to povodom nedavne izjave Premijera Novalića da podržava borbu za rijeke i da je protiv gradnje MHE. Upućen je zahtjev za sastanak sa Premijerom od strane okolišnih organizacija u BiH na koji se čeka još uvijek. Cilj sastanka je nuđenje prijedloga Vladi FBiH za rješenje ovog problema daljnje gradnje MHE kako bi se sa riječi podrške prešlo na konkretna rješenja.

https://www.facebook.com/jaBiHdatecem/posts/128377899022389

Kampanju podržava više desetina svjetskih i lokalnih organizacija koje žele ujedinjeno da pošalju poruku da se pod hitno mora stati sa gradnjom mini hidrocentrala.

Balkanske rijeke se i dalje suočavaju sa naletom izgradnje MHE, uključujući zaštićena područja, uz planove da se izgradi 3.000 brana u regiji. Brane sa sobom nose i izgradnju pristupnih puteva, mostova i dalekovoda. Gradnjom brana, odnosno MHE uništava se okolna šuma i ugrožavaju životinje koje tu žive. Prema stručnjacima za slatkovodne ribe, ako se ovi planovi realizuju, najmanje 10 odsto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na ivici izumiranja.

Ovo je ponovljeni apel da Premijer i njegova Vlada FBiH što prije predlože zakonska rješenja za spas rijeka.

Lejla Kusturica
Autor 8.10.2020. u 21:21