Maroko gradi jednu od najvećih solarnih elektrana

tačno.net
Autor 3.4.2017. u 09:48

Maroko gradi jednu od najvećih solarnih elektrana

Kralj Maroka Mohamed Šesti je na jugu svoje zemlje proglasio početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta “Nur”, jedne od najvećih solarnih fotonaponskih elektrana u svijetu.

Nalazi se u pustinji, na 137 hektara i imati će kapacitet od 72 MW, objavila je službena novinska agencija MAPA.

Radi se o investiciji od 750 milijuna dirhama (70 milijuna eura), a glavni financijer je njemačka banka KfW sa 659 miliona dirhama (61 milijun eura). Nur IV će početi s radom u prvom kvartalu 2018. godine.

Centralom će upravljati konzorcij marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i saudijske firme Acwa Power, koja je dobila natječaj za narednu fazu projekta.

Maroko je u veljači 2016. završio projekat “Nur I”, a komponente “II” i “III” su završene 76, odnosno 74 posto. Kraljevina je u studenom prošle godine bila domaćin Međunarodne konferencije o klimi COP22.

Kada se svi dijelovi Nura završe, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata. Bez relevantnih zaliha nafte, plina i ugljena, Maroko provodi ambiciozan razvojni plan kojim bi skoro polovicu svojih energetskih potreba zadovoljio iz obnovljivih izvora.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 3.4.2017. u 09:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija