Monsanto donirao sjeme poplavljenim područjima!

tačno.net
Autor 19.6.2014. u 20:44

Monsanto donirao sjeme poplavljenim područjima!

Monsanto, najokrutniji i najveći igrač u lobiranju podmuklo stiže na hrvatska, bosanska i srpska poplavljena polja. Prve pobjedničke kockice Monsanto je bacio u SAD-u, tako što je lobiranjem izborio da se dopusti patentiranje genetski modificiranog sjemena, a sada u kompaniji pobjedonosno trljaju ruke rugajući se onima kojima je u ovim trenutcima najteže.

Pomoć poplavljenima u Monsantovom sjemenu?

Zloglasni američki div Monsanto u javnost je plasirao “dirljivu priču” o donaciji sjemena zemljama pogođenim katastrofalnim poplavama – Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. U Hrvatskoj, kao i u ostale dvije zemlje regije ne uzgaja se GMO, a hrvatski zakoni ga još uvijek zabranjuju, a očigledno je da nam ova “velikodušna akcija” Monsanta na naša polja donosi novu eru u poljoprivredi.

Donacija sjemena ratarskih i povrtlarskih kultura drži se u strogoj tajnosti, jer ipak radi se događaju koji u nikakvoj mjeri “nema utjecaja” na budućnost poljoprivrede ovih prostora. Poplave koje su u prošlog mjeseca pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju ocijenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je snašla zemlje Balkana u posljednjih sto godina. Monsanto, kao jedan od najvećih GMO igrača prepoznao je priliku i odlučio se na mala vrata ušuljati na naše oranice i uz to pobrati simpatije onih koji ni ne slute što se krije iza ove akcije. Iza namjere da se pomogne u sanaciji štete poljoprivrednih površina te što prije zasiju nove kulture i ponovno pokrene proizvodnja na poplavama opustošenim poljima, kriju se puno dublji i veći interesi.

Donirano sjeme ukupne vrijednosti 445 tisuća eura

Donacija u sjemenu ukupne vrijednosti 445 tisuća eura poslano je u tri zemlje. Sjeme kukuruza Dekalb, ukupne vrijednosti 275 tisuća isporučeno je u susjednu Srbiju, a ima ga dovoljno da se zasije na 3.000 hektara, dok je sjeme rajčice, krastavaca i kupusa vrijedno 75.000 eura raspršeno u sve tri zemlje.

Monsanto nam je svima dobro znan kako korporacija koja ima ogromnu ambiciju postati apsolutni monopolist kada je u pitanju proizvodnja i prodaja sjemena, patentiranog i zaštićenog, osim intelektualnim pravima, i na način da se ne može razmnožavati nakon jedne sjetve. Osim utjecaja na okoliš i bioraznolikost, ti usjevi imaju utjecaj i na ljudsko zdravlje. GMO usjevi donedavno su bili zabranjeni na području Europske unije, što ipak nije spriječilo Monsanto da prodre u Portugal i Španjolsku, a po svemu sudeći ovo im je jedinstvena prilika da se na mala vrata, uz “velikodušnu humanitarnu akciju” uvuku i na naša polja.

agroklub.com

tačno.net
Autor 19.6.2014. u 20:44