More će porasti i ako se ispuni klimatski sporazum

tačno.net
Autor 21.2.2018. u 09:20

More će porasti i ako se ispuni klimatski sporazum

Foto: EPA

Nivo mora porast će između 0,7 i 1,2 metra u sljedeća dva stoljeća čak i ako vlade okončaju eru fosilnih goriva, kao što je obećano Pariskim sporazumom o klimi, saopćili su u naučnici.

Hitna akcija za smanjenje emisije štetnih plinova spriječila bi dugoročno povećanje nivoa mora potaknuto otapanjem leda od Grenlanda do Antarktika, koje će nanovo ucrtati obale širom svijeta, objavio je u časopisu Nature Communications tim naučnika, predvođen Matthiasom Mengelom s Instituta za klimu u Potsdamu.

Porast nivoa mora prijeti brojnim gradovima od Šangaja do Londona, kao i područjima ispod nivoa mora, od Floride do Bangladeša.

Ta je opasnost velika i za cijele nacije, uključujući Maldive u Indijskom okeanu ili Kiribate na Pacifiku.

U studiji se navodi da će do 2300. godine nivo mora porasti od 0,7 do 1,2 metra, čak i ako gotovo 200 država provede mjere zacrtane Pariskim sporazumom iz 2015. godine, a kojim se predviđa smanjenje emisije stakleničkih plinova na nulu.

Važne tri decenije

Nivo okeana neizbježno će rasti jer će industrijski plinovi ispušteni u atmosferu, a koji “zarobe” toplinu, ostati i dalje u atmosferi te i dalje topiti zaleđene površine.

Osim toga, voda se, kako njena temperatura bude rasla iznad četiri stepena Celzijeva, prirodno širi.

“Nivo mora shvata se kao neki spori proces u vezi s kojim se ništa ne može učiniti, ali razdoblje sljedećih 30 godina zaista će biti vrlo važno”, rekao je Mengel.

On upozorava da vlade kada je u pitanju Pariski sporazum za sada ne rade na ispunjenjima svojih obećanja.

Globalna emisija ugljen-oksida, glavnog stakleničkog plina, koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva, nakon trogodišnje stagnacije ponovo je porasla.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 21.2.2018. u 09:20