Morski led na Arktiku ove godine se dramatično smanjio

tačno.net
Autor 22.9.2020. u 09:35

Morski led na Arktiku ove godine se dramatično smanjio

foto: Reuters

Radi se o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednja četiri desetljeća, tvrde naučnici.

Zatopljenje na Arktiku pridonijelo je drastičnom otapanju leda koji pokriva polarni okean, objavili su naučnici iz Nacionalnog centra za praćenje snijega i leda (NSIDC), istaknuvši da se radi o drugom po redu rekordnom smanjenju leda u posljednja četiri desetljeća.

Satelitske snimke od 15. septembra pokazuju da led pokriva 3,74 miliona kvadratnih kilometara morske površine, što je tek drugi put u 42 godine da se ta brojka spustila ispod četiri miliona kvadratnih kilometara.

“Poprilično smo shrvani zbog stalnog gubitka leda. No, nažalost, to nije iznenađenje”, kazala je glaciologinja Twila Moon u istraživačkom centru u Boulderu, Colorado, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rekordno mala količina morskog ledenog pokrivača od 3,41 kvadratni kilometar zabilježena je 2012. godine, nakon što je kasnosezonski ciklon razbio preostali led, no to nije puno manje od onoga što naučnici vide danas.

Ovogodišnji gubitak morskog leda posebno je bio primjeran između 31. augusta i 5. septembra zahvaljujući udarima toplog zraka usljed vala vrućine iz Sibira.

Proces koji pojačava zatopljenje

Tokom tih šest dana led se topio brže nego bilo koje druge godine od kada se provode mjerenja.

Drugi tim naučnika je u julu objavio da sibirski toplotni val ne bi bio moguć bez ljudskog ljudskog utjecaja na klimu.

Kako se led u vodama Arktika gubi, sve veći dijelovi otvorenog tamnog mora apsorbiraju sunčevo zračenje, umjesto da ga odbijaju natrag u atmosferu.

To je proces koji pojačava zatopljenje i koji objašnjava zašto su arktičke temperature u stalnom porastu.

U posljednjih 30 godina gotovo su se udvostručile.

Gubitak morskog leda također ugrožava arktičku floru i faunu, od polarnih medvjeda i tuljana, do planktona i algi.

“Moramo jako raditi na smanjenju emisije štetnih plinova kako u budućnosti ne bi svjedočili takvim rekordima”, rekla je Moon.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 22.9.2020. u 09:35