Mostarci blokirali deponiju Uborak

RSE
Autor/ica 18.11.2023. u 11:11

Mostarci blokirali deponiju Uborak

foto: Arhiva

Grupa stanovnika Mostara blokirala je 18. novembra područje u blizini deponije Uborak, ponovno zahtjevajući izmještanje i saniranje ovog odlagališta otpada.

S porukama “Stop trovanju građana Hercegovine” i “Zatvorite i sanirajte Uborak”, na protestima su se okupili stanovnici nekoliko mostarskih naselja, okupljenih u udruženje “Jer nas se tiče”.

”Nakon četiri godine vlasti nisu uradile ništa na rješavanju ovog problema”, kazao je u subotu Omer Hujdur, predsjednik udruženja.

Policija na ulazu u deponiju Uborak kod Mostara, 18. 11. 2023.
Policija na ulazu u deponiju Uborak kod Mostara, 18. 11. 2023.

Edhem Čustović, član udruženja, kazao je kako je ”naprotiv, deponija proširenja, prokopan je kanal za ocjedne vode koje su zagadile bunare” u ovom naselju nekoliko kilometara udaljenom od Mostara.

Prethodno su građani najavili da će od subote zabranjivati dovoz smeća na deponiju Uborak, na kojoj je, kako tvrde, situacija katastrofalna.

“Njen štetni utjecaj na stanovništvo je epskih razmjera. Naše vapaje za rješavanje tog pitanja niko do sada nije ozbiljno shvatio”, saopćila je pred proteste inicijativa “Jer nas se tiče”.

Mještani su od juna 2019. godine u više navrata blokirali ulaz u deponiju Uborak, zbog čega su grad Mostar i okolna naselja bili doslovno zatrpani smećem.

Za to odlagalište tvrde da je odavno premašilo kapacitete, da je radilo bez odgovarajuće dokumentacije, kao i da je godinama, pored predviđenog komunalnog, odlagan i medicinski, životinjski, te opasni otpad.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić (Stranka demokratske akcije) su 17. novembra, dan uoči protesta, u zajedničkoj izjavi poručili su kako je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i da neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

”Zahtjev inicijative ‘Jer nas se tiče’ je bio da taj plan zatvaranja bude trogodišnji, na što je struka rekla da je to nemoguće tehnički napraviti u tome razdoblju, jedino u pet godina. Definirani su rokovi i ono što je potrebno učiniti u idućih pet godina raditi kako bi se deponija sanirala i zatvorila”, kazao je Kordić.

U decembru 2019. godine blokada je prekinuta intervencijom specijalne policije.

Blokade su prekinute i dolaskom pandemije virusa korona, a potom, kako tvrde mještani, i pritiskom vlasti koji se ogledao u kaznama i sudskim procesima.

RSE

RSE
Autor/ica 18.11.2023. u 11:11