Na severu Australije gradi se najveći sistem solara i baterija na svetu

Jelena Kozbašić
Autor 29.4.2022. u 11:54

Na severu Australije gradi se najveći sistem solara i baterija na svetu

Foto: Sun Cable Australia

Megaprojekat će oboriti još jedan rekord – koristiće najduži podvodni kabl za prenos struje.

Kompanija Sun Cable na severu Australije razvija najveći sistem solara i baterija na svetu. Kako se navodi u sažetku izveštaja o uticaju na životnu sredinu, solarna elektrana snage 17-20 GW biće priključena na skladište energije od 36-42 GWh. Planira se da se struja, podvodnim kablom, izvozi u Singapur.

Solarni paneli prostiraće se na površini od preko 12 hiljada hektara, i to u području koje važi za veoma povoljno za proizvodnju električne energije pomoću Sunca.

Podvodni kabl, koji će povezivati sistem sa Singapurom, biće dugačak 4200 kilometara. To je preko 5 puta više u odnosu na trenutno najduži podvodni kabl koji se koristi za prenos struje između Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške (720 kilometara). Sistem bi trebalo da zadovoljava 15% energetskih potreba futurističkog grada-države u Južnoj Aziji.

Procenjena vrednost ambicioznog projekta iznosi 30 miilijardi australijskih dolara (preko 20 milijardi evra). Predviđa se da će svake godine proizvesti električnu energiju u vrednosti od 2 milijarde australijskih dolara (oko 1,3 milijarde evra).

Korist će imati stanovnici Australije, Indonezije i Singapura s obzirom na to da se, zahvaljujući megaprojektu, prognozira otvaranje 12 hiljada indirektnih radnih mesta. U toku izgradnje biće potrebno preko 1500 radnika, a za održavanje sistema trebaće 350 stručnjaka.

Početak građevinskih radova očekuje se početkom 2024. godine. U finansiranje postrojenja uključeni su i australijski milijarderi Majk Kenon-Bruks i Endrju Forest.

Prema navodima kompanije, tokom sedamdeset godina dugog životnog veka ovaj ogromni projekat će smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte za 480 miliona tona čime će doprineti borbi protiv klimatskih promena.

Australija je jedan od vodećih svetskih izvoznika uglja. Ovaj ogromni sistem mogao bi da označi njenu transformaciju u supersilu na polju izvoza zelene energije.

Klima101

Jelena Kozbašić
Autor 29.4.2022. u 11:54