Na Trgovskoj gori postavljene mjerne stanice za praćenje radioaktivnosti

tačno.net
Autor 2.10.2020. u 09:36

Na Trgovskoj gori postavljene mjerne stanice za praćenje radioaktivnosti

foto: RSE

Postavljeni su totalizator, stanica za uzorkovanje zraka i sistem za mjerenje ambijentalne brzine doze, a ranije je najavljeno da će postojeća doza radioaktivnosti u okolišu biti mjerena na 20 lokacija u Općini Dvor i na dijelu puta kojim će se transportovati radioaktivni otpad do skladišta.

Postavljeni totalizator služit će za kontinuirano prikupljanje padavina na lokaciji. Prikupljeni uzorci će biti preuzimani svakih mjesec dana te će biti analizirani u ovlaštenoj laboratoriji. Bit će određen ukupan sadržaj suhe tvari, ukupna gama i beta aktivnost, te sadržaj stroncija i tricija. Predviđeno vrijeme praćenja radioaktivnosti u oborinskim vodama za definisanje nultog stanja je godina dana od postavljanja. Sistem će biti uključen i u redovni monitoring nakon uspostave Centra.

Stanica za mjerenje postojeće doze radioaktivnosti u okolišu (ambijentalna brzina doze) sadrži gama detektor s postoljem, univerzalni zapisivač podataka i ostalu potrebnu opremu. Gama detektor je kalibriran s ambijentalnom ekvivalentnom dozom i ima široki mjerni raspon koji omogućuje detektiranje malih vrijednosti i promjena prirodnih radioaktivnosti u okolišu.

Ova stanica omogućava prikupljanje, analizu i pohranjivanje rezultata kontinuiranog mjerenja ambijentalne brzine doze na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju. Bit će uključena u postojeću SPUNN mrežu, odnosno u sistem pripravnosti Republike Hrvatske u slučaju povišene razine radioaktivnosti u okolišu, a osigurava ulazne podatke za procjenu doza za stanovništvo.

Svrha utvrđivanja nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša je utvrditi cjelovit i nezavisan pregled stanja radioaktivnosti na samoj lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolici, ali i na cijelom području Općine Dvor.

Podsjetimo da Hrvatska planira radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško odlagati u kasarni Čerkezovac, u općini Dvor koja se nalazi na samoj granici s BiH. Ovome se žestoko protive građani s obje strane rijeke Une, ali i vlasti. U Bosni i Hercegovini je od problema Trgovske gore na neki način napravljena tema za prepucavanje političara iako su svi složni da Hrvatska treba pronaći novo mjesto za odlaganje otpada.

Nedavno je najavljeno i da bi uskoro moglo doći do prvih zvaničnih razgovora Bosne i Hercegovine i Hrvatske o odlaganju otpada na Trgovskoj gori, a bh. političari su pozvali i Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje problema.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.10.2020. u 09:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija