Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi počinje sa radom ovog leta u Portugalu

Srđan Vejnović
Autor 16.5.2022. u 14:40

Najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi počinje sa radom ovog leta u Portugalu

Foto: REUTERS/Miguel Pereira

Čak 12 hiljada solarnih panela, koji zauzimaju površinu četiri fudbalska terena, postavljeno je na veštačkom jezeru Alkev.

Na veštačkom jezeru Alkev u Portugalu 12.000 solarnih panela prekriva površinu veličine četiri fudbalska terena. Ova najveća plutajuća solarna elektrana u Evropi trebalo bi ovog leta da počne sa radom.

Portugalsko plutajuće solarno ostrvo će proizvoditi 7,5 GWh električne energije godišnje, a skladišni kapacitet će dodatno biti proširen litijumskim baterijama. Sveukupno, solarni paneli će snabdevati oko 1.500 porodica zelenom energijom, što je jednako trećini potražnje obližnjih gradova Portel i Moura.

Posebna prednost kod plutajućih solarnih panela je ta što ne zauzimaju površinu na kopnu, što je velika prednost za mesta sa oskudnim zemljištem kao što je Singapur. Ovo ujedno znači i redukciju troškova koje bi podrazumevalo korišćenje placa za njihovo postavljanje.

Solarni paneli koji plutaju na rezervoarima hidroelektrana mogu se lako povezati na postojeću električnu mrežu. Još jedna prednost je što se višak energije tokom sunčanih dana može iskoristiti za pumpanje vode u veštačko jezero što predstavlja vid skladištenja energije.

Iza projekta stoji EDP, glavna portugalska elektroprivredna kompanija, a nova elektrana se u Portugalu vidi kao još jedan način za smanjenje zavisnosti od fosilnog goriva iz uvoza, čije cene rastu kao rezultat nedavne invazije Rusije na Ukrajinu.

Izgradnja dodatne infrastrukture za dobijanje energije iz solarnih panela je u skladu sa ciljevima Portugala da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 40 odsto do 2030.

Zahvaljujući političkim naporima i povoljnom geografskom položaju za obnovljive izvore energije vetra i sunca, ova zemlja je jedna od vodećih u energetskoj tranziciji na kontinentu.

Krajem prošle godine Portugal je postao jedna od prve četiri evropske države koje su ugasile sve termoelektrane na ugalj. U tome su pre uspele još samo Švedska, Belgija i Austrija.

Plutajući solarni paneli nisu novitet u svetu obnovljive energije. Slični projekti uveliko postoje na mnogim mestima, od Kalifornije do industrijskih jezera u Kini. Dosadašnji projekti pokazuju brojne prednosti postavljanja fotonaponskih panela na površinu vode, zbog čega ćemo ih verovatno još češće viđati u budućnosti.

Klima101

Srđan Vejnović
Autor 16.5.2022. u 14:40