NASA uoči tek 10% potencijalno opasnih asteroida

tačno.net
Autor 25.9.2014. u 10:40

NASA uoči tek 10% potencijalno opasnih asteroida

Rezultati NASA-inog programa za praćenja objekata koji prolaze u blizini Zemlje predstavljaju blago razočarenje.

U novom izveštaju procenjuje se da se na vreme uoči tek 10% potencijalno opasnih objekata. NASA-in cilj – identifikacija od 90% tačnosti do 2020. godine jednostavno nije realan, navodi se u pomenutom izveštaju.

NEOs (near-earth objects), objekti koji prolaze u blizini Zemlje ili komete i asteroidi koji ulaze u našu orbitu unutar 55 miliona km, uobičajeno ne predstavljaju neki veliki događaj. Prema NASA-inim izveštajima, više od 100 tona kamenja leti prema nama svaki dan, ali velika većina tog materijala raspadne se u atmosferi.

Stene, međutim, ne moraju nužno dopreti do same površine Zemlje da bi napravile štetu. Meteor, čija je masa procenjena na oko 10 000 tona, eksplodirao je 2013. godine iznad Čeljabinske oblasti u Rusiji na visini između 15 i 25km. Prema NASA-inim izveštajima, jačina eksplozije bila je jednaka jačini eksplozije 30 atomskih bombi i bio je razlog ogromne materijalne štete. Ovakvi događaji verovatno se događaju svakih nekoliko decenija i samo je pitanje slučajnosti hoće li pogoditi naseljeno mjesto ili neku tačku na sredini okeana.

Međutim, nije sve tako crno – NASA je uspela na vreme da uoči gotovo 95% zaista opasnih NEOs-a, od kojih je jedan bio površine većeg od kilometra. Ali, kako bi NEOs program do 2020. postigao svoje ciljeve, moraće da poradi na osoblju i boljem programu rada.

nationalgeographic.rs

tačno.net
Autor 25.9.2014. u 10:40