Njemačka je 31% energetskih potreba zadovoljila iz obnovljivih izvora

tačno.net
Autor 2.9.2014. u 10:14

Njemačka je 31% energetskih potreba zadovoljila iz obnovljivih izvora

Kada je riječ o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, Njemačka je svakako jedan od sektorskih predvodnika, a u prvoj polovici 2014. godine oboren je još jedan rekord. Naime, 31% njemačkih energetskih potreba je u prvih šest mjeseci zadovoljeno isključivo iz obnovljivih izvora energije.

 

Novo izvješće Fraunhofer Instituta navodi da je Njemačka u prvoj polovici 2014. godine proizvela nevjerojatnih 81 TWh električne energije iz obnovljivih izvora energije. U izvješću se navodi kako je proizvodnja energije iz nuklearnih izvora pala, dok je proizvodnja iz solarnih izvora narasla za 28%, a iz vjetra za 19%. Fotonapon (37.5 GW) i vjetar (34.6 GW) su dva vodeća izvora obnovljive energije u Njemačkoj, te su također i vodeći sektori u pogledu novih instaliranih elektrana.

Iako je ovo veliki korak naprijed za bilo koju zemlju, Njemačka još uvijek većinu svojih energetskih potreba pokriva iz ugljena. Tako je u prvoj polovici 2014. godine iz mrkog ugljena proizvedeno 69.7 TWh električne energije, iz kamenog ugljena 50.9 TWh električne energije, a iz nuklearne energije 45 TWh električne energije. No, budući da u Njemačkoj proizvodnja iz ovih izvora pada iz godine u godinu, a nove instalacije i nastavak tranzicije ka čistoj energiji ide bez prestanka, zasigurno ćemo u skoroj budućnosti biti svjedoci obaranja i novih rekorda.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 2.9.2014. u 10:14