Njemačka: Ugljen ostaje relevantan kao izvor energije

tačno.net
Autor 4.11.2016. u 10:38

Njemačka: Ugljen ostaje relevantan kao izvor energije

Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel izjavio je kako njegova zemlja neće odustati od lignita prije 2040. godine jer vlada traži načina na koje će osigurati minimizaciju gubitaka radnih mjesta u regijama sa ugljenokopima.

Gabriel je na nedavno održanoj konferenciji u Berlinu rekao: “Po mom mišljenju od ugljena ne odustajemo u sljedećem desetljeću. Pa ni onom koje slijedi nakon njega“.

Ova izjava dodatno učvršćuje poruku koja je došla iz vlade ranije ovog ljeta. Naime, u lipnju se službeni Berlin distancirao od početnih prijedloga kojima se trebao utvrditi raspored za postepeni izlazak iz korištenja ugljena u proizvodnji električne energije, kao dio nacionalnog klimatskog akcijskog plana.

Sada Berlin planira uspostaviti odbor za zaštitu klime i strukturne promjene koji će se baviti pronalaženjima načina kako izaći iz proizvodnje lignita uz istovremeno osiguravanje radnih mjesta u pogođenim regijama.

Odbor bi trebao predstaviti prve prijedloge 2018. godine. Njemačka vlada je obećala smanjiti emisije CO2 do 95 posto u odnosu na 1990. do sredine stoljeća.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 4.11.2016. u 10:38