Nornickel mora platiti 1,95 milijardi dolara zbog izlijevanja nafte

AJB
Autor 5.2.2021. u 15:07

Nornickel mora platiti 1,95 milijardi dolara zbog izlijevanja nafte

Foto: Thomas Nilsen

Ruski sud je donio u petak presudu da kompanija u vlasništvu rudarskog giganta Nornickel (Norilsk Nickel) mora platiti 146 milijardi rubalja, odnosno približno 1,95 milijardi dolara, za ekološku štetu izazvanu izlijevanjem goriva na ruskom dijelu Arktika prošlog maja.

Sudski proces pokrenula je Ruska nadzorna služba za zaštitu životne sredine, koja je od Nornickelove kompanije NTEC tražila 148 milijardi rubalja za pričinjenu štetu, a procjena same kompanije bila je daleko niža i iznosila je 21,4 milijarde rubalja.

Nornickel nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar u vezi s presudom, prenosi Tanjug.

Kompanija je 29. maja 2020. godine ispustila 21.000 tona dizela u rijeke i u zemljište u blizini grada Norilsk u Sibiru, gdje je smještena.

Do sada nezabilježena odšteta

Greenpeace je uporedio ovaj incident s izlijevanjem nafte iz tankera “Valdez” kompanije Exxon 1989. godine na Aljasci, a ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je nezadovoljstvo zbog ove ekološke katastrofe.

“Onaj ko je odgovaran mora snositi posljedice za štetu koja je učinjena“, rekao je on u decembru, odgovarajući na pitanje o Nornickelu i izlijevanju nafte.

Analitičari koji prate ovu oblast smatraju kako bi visina ove sudske odštete, do sada nezabilježena u Rusiji za ekološki prekršaj, mogla industriji poslati snažnu poruku da je nedovoljno ulaganje u održavanje neprihvatljivo.

balkans.aljazeera.net

AJB
Autor 5.2.2021. u 15:07