Norveška i dalje vodeća u svijetu po broju prodanih električnih automobila

HINA
Autor 16.7.2019. u 10:02

Norveška i dalje vodeća u svijetu po broju prodanih električnih automobila

 

Foto: EPA

GOTOVO polovina novih automobila prodanih u Norveškoj u prvoj polovini godine koristila je kao pogonsko sredstvo isključivo struju, čime je ta skandinavska zemlja učvrstila vodeću poziciju u svijetu po broju prodanih električnih vozila.

Ukupno 48,4 posto svih novih automobila prodanih u Norveškoj u prvoj polovini godine bilo je električno. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini njihov je udio u prodaji iznosio 31,2 posto, pokazuju podaci Norveškog cestovnog saveza.

Time je Norveška, inače značajan proizvođač nafte, potvrdila status uvjerljivog globalnog lidera u prodaji električnih automobila po stanovniku.

Fordu i Mercedesu pada prodaja

Kako bi ostvarila zacrtani cilj i do sredine idućeg desetljeća okončala prodaju dizelaša i benzinaca, Norveška kupce automobila s baterijskim pogonom oslobađa obveze plaćanja velikih poreza  Dodatni su mamac pogodnosti poput popusta na cestarine.

Te su vladine mjere potaknule prodaju brendova poput Tesle, Nissana, Hyundaija i BMW-a koji redom nude kupcima električna vozila, a ne hibride s kombinacijom elektromotora i motora s unutarnjim izgaranjem.

Prema podacima NRF-a, najpopularniji je model među kupcima u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bio Teslin Model 3. U lipnju je ukupno prodano 3760 Teslinih automobila, s udjelom u ukupnoj prodaji od 24,5 posto.

Brendovi koji u ponudi nemaju električna vozila, poput Forda i Mercedes-Benza, zabilježili su, pak, pad prodaje.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) koja u kategoriju električnih automobila uvrštava i hibridne modele, objavila je da je udio Norveške u globalnoj prodaji električnih automobila 2017. godine iznosio 39 posto. Na drugom je mjestu Island s 12 posto, a na trećem Švedska sa šest posto.

INDEX.HR

HINA
Autor 16.7.2019. u 10:02