Nuklearka: Austrija se protivi britanskoj državnoj pomoći

tačno.net
Autor 7.7.2015. u 08:46

Nuklearka: Austrija se protivi britanskoj državnoj pomoći

Austrija je uložila žalbu pri Europskom sudu pravde na odluku Europske komsije kojom je odobrena britanska državna pomoć za gradnju nove nuklearne elektrane, potvrdili su u ponedjeljak dužnosnici vlade u Beču.

Nositelj je spornog projekta francuska energetska grupa EDF koja planira graditi dva nova reaktora na jugozapadu Engleske uz potporu britanske vlade u vidu jamstva fiksne, nešto povišene cijene električne struje u idućih 35 godina.

U početnoj je fazi vrijednost projekta procijenjena na 16 milijardi funti (22,6 milijardi eura) da bi u međuvremenu dužnosnici Europske unije povisili procjenu na 24,5 milijardi funti.

Unatoč protivljenju aktivista i nekoliko zemalja EU-a Europska komisija prošle je godine odobrila projekt nakon što je Britanija izmijenila plan financiranja.

Državna pomoć trebala bi služiti kao potpora modernoj tehnologiji koja je u općem interesu svih država članica EU-a. To nije slučaj s nuklearnom energijom“, ustvrdio je u priopćenju austrijski kancelar Werner Faymann.

Austrija ističe da se projektom Hinkley Point C krše europski propisi i da prijeti opasnost narušavanja ravnopravnog natjecanja na energetskom tržištu.

Ministar za zaštitu okoliša Andrae Rupprechter napominje da je nuklearna energija postala ekonomski neodrživa i ne bi je trebalo “umjetno održavati na životu državnim subvencijama“.

Umjesto financiranja nesigurnih i skupih zastarjelih oblika energije moramo poduprijeti energetski zaoakret Europe kroz širenje obnovljivih izvora“, sugerirao je austrijski ministar.

Prije nekoliko dana žalbu na taj projekt uložilo je i 10 njemačkih i austrijih energetskih kompanija, napominje agencija AFP.

Uvjereni smo da odluka Europske komisije o državnoj pomoći u slučaju Hinkleya Point C počiva na čvrstim pravnim temeljima“, naglasila je prošlog tjedna glasnogovornica britanskog ministarstva energije i promjene klime.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 7.7.2015. u 08:46

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija