Obama najavio borbu s klimatskim promjenama: One nisu problem za neki drugi naraštaj

tačno.net
Autor 3.8.2015. u 09:43

Obama najavio borbu s klimatskim promjenama: One nisu problem za neki drugi naraštaj

Američki predsjednik Barack Obama objavit će jedinstveni program za borbu s klimatskim promjenama koji će označiti napredak kakav Sjedinjene Države “još nisu ostvarile” na tom polju, nepunih šest mjeseci prije početka pariške konferencije o klimi.

Bijela kuća objavit će završnu verziju Američkog plana za čistu energiju, niz zakona i propisa o zaštiti okoliša.

Termoelektrane u SAD-u morat će do 2030. smanjiti ispuštanje ugljikova dioksida za 32 posto u odnosu na razinu iz 2005.

“Klimatske promjene nisu problem za neki drugi naraštaj. One to nisu više”, istaknuo je Obama na videosnimci objavljenoj u nedjelju, obrazloživši zašto one prijete gospodarstvu, zdravstvu te napretku i sigurnosti SAD-a.

“Termoelektrane su glavni izvor onečišćenja zbog štetnog ugljikova dioksida koji utječe na promjenu klime”, dodao je predsjednik koji je borbu za očuvanje klime obećao u predizbornoj kampanji 2008.

“Sve dosad na saveznoj razini nije bilo nikakva ograničenja za takvo onečišćenje koje te centrale mogu ispuštati u zrak”, podsjetio je. “Za dobrobit naše djece, zdravlja i sigurnosti svih Amerikanaca, to će se uskoro promijeniti”, napomenuo je.

To će omogućiti građanima smanjenje računa za potrošnju energije, otvaranje radnih mjesta u sektoru obnovljive energije i pouzdanije pružanje usluga, rekao je Obama.

Termoelektrane u SAD-u odgovorne su za 40 posto od ukupnih emisija ugljikova dioksida u toj zemlji. Taj plin je najveći ‘krivac’ za klimatske promjene.

Republikanci su oštro reagirali na Obamine prijedloge ocijenivši ih “nesrazmjernim” i “nespretnim” mjerama koje će imati “razorne posljedice na gospodarstvo” SAD-a.

index.hr

tačno.net
Autor 3.8.2015. u 09:43