Oceani će kroz naredna dva desetljeća biti očišćeni od plastike?

Marin Pasarić
Autor 24.8.2018. u 10:44

Oceani će kroz naredna dva desetljeća biti očišćeni od plastike?

Gomile plastičnog otpada jedna su od najvećih opasnosti za biljni i životinjski svijet u oceanima, a tim ekologa iz Nizozemske pronašao je novi način za borbu protiv ovog problema te javlja kako za već par desetljeća možemo imati oceane koji su u potpunosti očišćeni od plastičnog otpada.

Čelnici fondacije “Ocean Cleanup” nedavno su javnosti otkrili dizajn sustava za čišćenje oceana od plastike koji je dug 600 metara, a koji planiraju postaviti u Tihi ocean. Radi se o cijevi koja stoji na površini vode, a ispod koje se nalazi tri metra dubok pojas koji lovi plastiku.

Energijom vjetra i valova ovaj sustav će se autonomno kretati morima i “loviti” plastiku.

Najnovija verzija njihovog rješenja je kulminacija istraživanja koje je trajalo pet godina.

Direktor fondacije Boyan Slat rekao je da je u planu ovaj sustav dovesti do kraja godine do velike hrpe plastičnog otpada u Pacifiku.

Radi se o najvećoj akumulaciji smeća na svijetu, a plan je da brodovi dolaze svakih nekoliko mjeseci do ove cijevi i preuzmaju nakupljeni otpad kako bi ga odvezli na recikliranje.

Procjena je da je to područje veliko otprilike 1,6 milijuna kvadratnih kilometara, što je veličina tri Francuske.

Iz fondacije napominju da bi njihov sustav u punoj mjeri mogao očistiti polovicu otpada iz Pacifika za samo pet godina, te se nadovezuju da bi do 2040. mogli očistiti otprilike 90 posto plastike iz oceana.

croenergo.eu

Marin Pasarić
Autor 24.8.2018. u 10:44