Očekuje se visok stepen zagađenja zraka u FBiH

tačno.net
Autor 24.1.2017. u 09:50

Očekuje se visok stepen zagađenja zraka u FBiH

foto: N1

U protekla dva dana došlo je do ponovnog povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku, u prvom redu lebdećih čestica (prašine) i sumpordioksida na većini mjernih mjesta u Federaciji BiH.

U naredna dva dana se očekuje zadržavanje sličnih meteorološki uslova koji nepovoljno djeluju sa aspekta kvaliteta zraka. Očekuju se visoke koncentracije zagađujućih materija u zraku kotlinskih dijelova Bosne uz moguće dnevne oscilacije.

Jučerašnji rezultati mjerenja su pokazali da su srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica prekoračile propisanu graničnu vrijednost (>50 ug/m3) na svim mjernim mjestima osim u Goraždu i na Ivan-sedlu. Najviše koncentracija prašine su zabilježene u Tuzli, Lukavcu i Živinicama. saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Srednje dnevne koncentracije sumpordioksida su prekoračile propisane dnevne granične ( >125 ug/m3) vrijednosti na mjernim mjestima u Živinicama, Tuzli, Lukavcu, Zenici, a prema saznanjima FHMZ i u Kaknju. FHMZ ne dobiva podatke sa općinske stanice u Kaknju.

Za provedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u takvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor 24.1.2017. u 09:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija