Održana premijera filma “Ovo je naša kuća” u Sarajevu

tačno.net
Autor 21.2.2022. u 10:09

Održana premijera filma “Ovo je naša kuća” u Sarajevu

Premijera dokumentarnog filma “Ovo je naša kuća” održana je sinoć u kinu Meeting Point u Sarajevu u organizaciji Centra za životnu sredinu u sklopu kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva”. Nakon projekcije filma, organizovana je i  diskusija u kojoj su učestvovali producenti, režiseri i protagonisti u filmu koji su govorili o izazovima sa kojima su susretali tokom snimanja filma, a ukazano je i na  štetnost prljave energije iz uglja.

“Drago nam je da je publika u Sarajevu pozitivno reagovala na film i temu , što su pokazali brojni komentari i interesovanje gledalaca iz publike tokom diskusije o filmu. Vjerujem da smo na autentičan način ukazali na problematiku zajednica poput Kaknja, u dugoročnom smislu ugroženih ugljem. Nadam se da će svijest o ovom problemu konačno uroditi nekim konkretnim koracima i rješenjima odgovornih za ovakvo stanje zajednica zavisnih od uglja“, kazala je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Fokus filma “Ovo je naša kuća” je na životu jedne zajednice koja je preko stotinu godina podređena industriji uglja i svojevrsno je svjedočanstvo o transformaciji jednog kraja: njegovoj prošlosti, sadašnjosti sa pitanjima o budućnosti ovakvih zajednica u BiH. Film je sniman tokom ljeta 2021. godine u Kaknju, tačnije u mjestima Mramor, Brnj, Slapnica, Ribnica odnosno naselju Donji Kakanj. Ovo je priča o području  devastiranom iskopavanjem, odlaganjem i transportom uglja i jalovine, a kroz nju nas na jedinstven način nas vode većinom glasovi, jer su lica onih malobrojnih koji su ostali skrivena strahom od osude, otkazom na poslu i bojazni da se proces eksploatacije nikad neće završiti.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se posvetimo proizvodnji čiste energije, jer ovaj fenomenalni film pokazuje koliko je energija iz uglja prljava, pogubna i pogodna za korupciju ogromnih razmjera. Napokon je prikazano katastrofalno stanje jedne zajednice koja je okovana i lošom političkom situacijom”, kazao je Elvedin Alajbegović iz Kaknja, jedan od protagonista u filmu.

Film “Ovo je naša kuća” će biti prikazan i u drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, a raspored projekcija će biti objavljen na web i Facebook stranici Centra za životnu sredinu.

tačno.net
Autor 21.2.2022. u 10:09