Onečišćenja iz Rafinerije Rijeka sve češća

tačno.net
Autor 22.8.2014. u 12:53

Onečišćenja iz Rafinerije Rijeka sve češća

Predstavnici Udruge Eko Kvarner danas su na konferenciji za novinare ustvrdili da se pogoni Rafinerije nafte Rijeka nedovoljno održavaju i da stoga često dolazi do onečišćenja okoliša koje bi moglo ugroziti sigurnost i zdravlje ljudi.Smatraju da su mještani Kostrene koji žive kraj rafinerije u opasnosti, te da bi Ina trebala prestati s onečišćivanjem ili ih preseliti na drugu lokaciju. Drže da je potrebno da institucije, lokalne vlasti i nevladine organizacije zajednički rade na mjerama koje bi omogućile da mještani budu sigurni.

Članica Eko Kvarnera Gordana Vukoša, koja živi kraj rafinerije, na konferenciju je donijela uzorak crnog i masnog tla s plaže na kojoj se kupa i koja je, kaže, sada onečišćena naftom.

Podsjetila je da su mještani i prije požara, koji je prošle nedjelje planuo u rafineriji, pozivali inspekcije, primjerice nakon dojave da se pogoni tretiraju jakim kemikalijama koje se ispuštaju u more, ali, istaknula je, nije bilo rezultata.

Sada su se, kazala je, na plažama pojavile mrlje od nafte i katrana, za koje u Eko Kvarneru drže da potječu iz Ininih pogona, iako su iz Ine to opovrgli.

Gordana Vukoša još je navela da Ina ne želi očistiti obalu i more, jer bi time priznala da je je odgovorna. Onečišćenja, kao i nedavni požar, sve se češće događaju zbog nedovoljnog održavanja i ulaganja u pogone, ustvrdila je.

Naglasila je da mještane o požaru u rafineriji nitko nije obavijestio, iako je to neophodno kako bi građani, među kojima ima i starih i bolesnih ljudi, ako bi bilo potrebno, na vrijeme mogli napustiti svoje domove.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić ocijenio je da je upitno može li Ina uz sadašnju Upravu i obujam proizvodnje u riječkoj rafineriji poslovati tako da ne ugrožava okoliš i zdravlje ljudi. Incidenti u tom pogonu se povećavaju, kazao je.

Očito je da se Ina raspada i da rafineriju vode neodgovorni ljudi, rekao je i dodao da Eko Kvarner ne traži njeno zatvaranje, ali da je ključno pitanje koja je točka prihvatljivosti ugroze za ljude na Kvarneru.

Piršić je na konferenciji govorio i o transportu kurdske nafte preko terminala u Omišlju upitavši je li itko u Hrvatskoj napravio sigurnosnu procjenu tog Janafova pothvata. Dodao je kako on “sigurno zna da to nije napravljeno i da je vidljivo da nisu povećani sigurnosni standardi.”

Rekao je da je riječ o nafti kojom Kurdi plaćaju rat protiv najradikalnije islamske frakcije u Iraku te da neki stručnjaci smatraju da je transport te nafte uzrokovao “ekstremni rast sigunosne ugroze.”

croenergo.eu

tačno.net
Autor 22.8.2014. u 12:53