Ova zemlja proglašena je najodrživijom državom svijeta

tačno.net
Autor 14.7.2015. u 09:38

Ova zemlja proglašena je najodrživijom državom svijeta

Nedavno objavljena studija proglasila je Švedsku najodrživijom zemljom svijeta. Investicijska tvrtka RobecoSAM ocjenila je ukupno 60 zemalja svijeta u više različitih područja kao što su upravljanje okolišem, socijalna pitanja te politički faktori.

Iako Švedska nema posebno visoki rezultat u segmentu obnovljivih izvora energije ili ukupnog korištenja energije, dobila je vrlo dobre ocjene u segmentu osobnih sloboda i jednakosti, ulaganja u obrazovanje te pripremljenosti na ekološke probleme. Viši istraživač u Robeco Quantitive Strategies, Johan Duvyesteyn, pojašnjava: “Naša statistička analiza pomaže u identifikaciji financijski relevantnih kriterija održivosti, što nam pak pomaže da donesemo bolje informirane investicijske odluke.”

Na drugom se mjestu nalazi susjedna Norveška, a na trećem Švicarska, dok druge zemlje koje ulaze u prvih 10 obuhvaćaju Veliku Britaniju, Novi Zeland, Irsku, Njemačku, Dansku, Australiju i Austriju. Najmanje održive zemlje su Kina, Tajland, Nigerija, Egipat i Venezuela.

Ukoliko uzmemo u obzir ovo istraživanje čini se da veliki udio ukupne ocjene “održivosti” ima veze sa upravljanjem rizicima (kao što su urbano planiranje i mogućnost brzog odgovora na okolišnu krizu). No, mi u portalu croenergo.eu smatramo kako bi zemlje koje su visoko na ovoj listi trebale napraviti i ozbiljnije pomake u ulaganjima u OIE te energetsku učinkovitost kako bi se uistinu mogle zvati održivima te kako bi pružile zaista svijetli primjer drugim “manje održivim” zemljama svijeta.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 14.7.2015. u 09:38