Ozbiljno narušen kvalitet zraka, Zenica najzagađenija

tačno.net
Autor 26.12.2016. u 10:50

Ozbiljno narušen kvalitet zraka, Zenica najzagađenija

foto: N1

U toku jučerašnjeg dana kvalitet zraka je ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH, a Zenica je i dalje grad s najlošijim kvalitetom zraka, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Na svim mjernim mjestima (Tuzla, Lukavac, Zenica, Sarajevo, Goražde, Živinice, Jajce i Ivan Sedlo) izmjerene su srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 više od 50 ug/m3 , što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

U Zenici su su jučerašnje izmjerne vrijednosti nešto niže nego dan ranije, međutim i dalje je Zenica grad sa najlošijim kvalitetom zraka u Federaciji BiH. Dnevne koncentracije sumpordioksida u ovom gradu su se kretale između 380 i 530 ug/m3. Propisana granična vrijednost za ovaj polutant iznosi 125 ug/m3.

U Sarajevu su koncentracije lebdećih čestica PM10 jučer imale blago nižu vrijednost u odnosu na pethodni dan.

Koncentracije azotnih oksida su značajno pale (za oko 40 posto) i nakon što su dva dana za redom bile prekoračene propisane granične vrijednosti za ovaj polutant, jučer do tih prekoračenja nije došlo. Emisiju azotnih oksida uzrokuju uglavnom vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem“, navodi se u saopštenju FHMZ.

U Tuzli Lukavcu i Živinicama situacija sličan kao prethodni dan – prekoračenja propisanih koncentracija srednjih dnevnih vrijednosti sumpordioksida i visoke koncentracije lebdećih čestica. Koncentracije navedenih polutanata su nešto niže nego je to slučaj u Zenici.

U Jajcu i Goraždu su i dalje prisutne visoke koncentracije lebdećih čestica u zraku.

Prema meteorološkoj slici, u pojedinim dijelovima Bosne će doći do poboljšanja meteoroloških uslova i u ponedjeljak se može očekivati postepeni pad koncetracija zagađujućih materija u zraku. U utorak se očekuje značajniji pad koncentracija.

Očekuje se destabilizacija atmosfere što će za posljedicu imati privremeni nestanak temperaturne inverzije. Ova destabilizacija će biti praćena i umjerenim količinama padavinama, a od četvrtka se očekuje ponovno postepeno pogoršanje uslova, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor 26.12.2016. u 10:50