Peruanske šume skladište više CO2 nego što SAD emituju

tačno.net
Autor 2.12.2014. u 11:28

Peruanske šume skladište više CO2 nego što SAD emituju

Peru, domaćin decembarskog klimatskog samita UN, skladišti skoro sedam milijardi metričkih tona ugljenika, uglavnom u Amazonskoj tropskoj šumi. To je veća količina od godišnje emisije ugljenika SAD u 2013.godini

Peru, domaćin decembarskog klimatskog samita UN, skladišti skoro sedam milijardi metričkih tona ugljenika, uglavnom u Amazonskoj tropskoj šumi. To je veća količina od godišnje emisije ugljenika SAD u 2013.godini koja iznosi 5,38 milijardi tona, pokazalo je novo istraživanje Karnegi naučnog instituta (CIS).

Dom druge po veličini površine Amazonske šume posle Brazila, Peru je do danas najbolje i najpreciznije mapirana država što se tiče ugljenika zahvaljujući mapama visoke rezolucije. „Otkrili smo da je skoro milijarda metričkih tona zaliha ugljenika u Peruu pod velikim rizikom emisije u atmosferu zbog korišćenja zemljišta. To zemljište će umesto pod šumama biti iskorišćeno za naftna istraživanja, rančeve za stoku, plantaže palmi i vađenje rude zlata.“, za Gardijan izjavljuje Greg Asner sa CIS-a.

Dobra vest je da će uskoro biti novih 30 miliona hektara zaštićenih područja pod šumom koje će moći da uskladište skoro 3 milijarde metričkih tona ugljen dioksida. Prebacivanje delimično zaštićenog zemljišta u potpuno zaštićeno će biti protivteža očekivanom krčenju šume i ispuštanju velike količine ugljenika u atmosferu.

„Nova mapa visoke rezolucije nam obezbeđuje dokaze sa kojima bismo ušli u pregovore na tržištu ugljenikom,“ kaže Manuel Pulgar-Vidal, ministar ekologije Perua. „Naša vlada takođe ispituje zalihe ugljenika u zemljištu, vrši inventar šuma i napravila je program za investiranje u šume. Ove inicijative će nas bolje pripremiti za promene koje će nastati prenamenom korišćenja zemljišta.“

Peruanski Amazon, površine 69 miliona hektara, pokriva više od 60% države. Ali krčenje šuma, poljoprivreda i promena korišćenja zemljišta iznose 61% od ukupne emisije ugljenika u Peruu. Tropske šume pretvaraju veću količinu ugljenika iz atmosfere u biomasu nego ijedan drugi ekosistem na Zemlji. Trenutno, tropska deforestacija i degradacija šuma čine 10% od ukupne emisije ugljenika na planeti.

ekologija.rs

 

tačno.net
Autor 2.12.2014. u 11:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija