Pitka voda iz Tihog okeana

tačno.net
Autor 24.6.2015. u 09:53

Pitka voda iz Tihog okeana

Danas, kada suša istorijskih razmera muči Kaliforniju, planovi da se desalinizuje voda Tihog okeana stanovnicima ove države daju nadu.

Proces desalinacije je prilično komplikovan i koristi tehniku pod nazivom reverzna osmoza, kojom se morska voda pušta kroz filtere koji otklanjaju so i nečistoće. Ostatak, veoma slana voda se vraća nazad u okean. Posejdon fabrika u San Dijegu je najveća fabrika za desalinaciju na zapadnoj hemisferi, i ove jeseni će početi da upumpava skoro 200 miliona litara sveže vode u česme svakog dana.

Međutim, nisu svi oduševljeni ovim projektom čiji će troškovi biti oko jedne milijarde dolara. „Besmisleno je i apsurdno. Boriću se do kraja protiv ovoga.“, kaže Marko Gonzales, advokat i član Coastal Environmental Rights Foundation. On je tužio Posejdon i izgubio, i samo je jedan od mnogih ekologa koji smatraju da je desalinacija previše skupa, da troši previše energije i da uništava obalu.

„Troši se mnogo vode u Kaliforniji. To je pitanje odgovornosti.“ Međutim, Kalifornija ostaje bez vode – i opcija.

Gradonačelnica Santa Barbare tvrdi da je suša veća i ekstremnija nego što je iko mislio, i da su građani svesni da je fabrika za desalinaciju koja se gradi poslednja slamka spasa.

ekologija.rs

tačno.net
Autor 24.6.2015. u 09:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija