Plutajuće deponije prekrile i jezero Perućac, uzaludna borba mještana

tačno.net
Autor 9.1.2021. u 09:49

Plutajuće deponije prekrile i jezero Perućac, uzaludna borba mještana

foto: RTV Sreberenica

Dok se proteklih dana mnogo govori o hiljadama kubika smeća koje je prekrilo Drinsko jezero u Višegradu, stanovnici na granici između BiH i Srbije upozoravaju da velike količine smeća ne zaobilaze ni jezero Perućac.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje su mještani uputili za RTV Srebrenica, plutajuće deponije opkolile su jezero Perućac u blizini obale. Stanovnici i ljubitelji ovog jezera poručuju da je nužno poduzeti nešto, a ne samo posmatrati još jednu ekološku katastrofu.

Jezero Perućac je vještačko jezero koje se prostire na teritoriji BiH i susjedne Srbije, a nastalo je pregrađivanjem toka Drine za potrebe hidroelektrane “Bajina Bašta”. Jezero se kroz kanjon prostire do Višegrada, dok je sredina jezera ustvari granica između BiH i Srbije.

Plutajuće deponije nisu pak ništa novo za jezero Perućac. Mještani Općine Bajina Bašta i drugih susjednih općina godinama ulažu velike napore u rješavanje ovog problema. Svake godine organizuje se čišćenja jezera, ali očito je da je potrebno poduzeti daleko veće aktivnosti.

klix.ba

tačno.net
Autor 9.1.2021. u 09:49