Pomor ribe u Neretvi zbog izlijevanja otpadnih voda s deponije Uborak

R.D.
Autor 23.11.2019. u 10:56

Pomor ribe u Neretvi zbog izlijevanja otpadnih voda s deponije Uborak

Foto: klix.ba

“Upravo smo dobili informaciji od naših članova udruženja da je na jezeru Vrapčići izvršen pomor ribe. Velike količine su uginule. Sušica koja ide pored deponije je bila aktivna ovih dana i sigurno je uzrok to. Molim vas reakciju dok nisu uklonili dokaze kao sto su to radili i do sada”, izjavio je za medije Omer Hujdur predsjednik Inicijative “Jer me se tiče”, koja posljednjih mjeseci upozorava na stanje mostarske deponije Uborak.

Sušica je potok koji protiče kroz naselje Vrapčići, neposredno pored deponije Uborak, a čije poslovanje zadnjih desetak godina predstavlja ozbiljan problem za život i zdravlje građana u sjevernim mostarskim predgrađima.

Otpadne vode s Uborka i negativan uticaj na životnu sredinu primjećivan je i proteklih mjeseci, a saniranje ovog problema bio je dio dogovora građana i vlasti nakon blokade deponije u junu ove godine.

Građani Mostara protestovali su ispred deponije i ovog četvrtak, posebno razočarani informacijama da bi Federalno ministarstvo okoliša i turizma moglo izdati deponiji novu okolinsku dozvolu. Građani su najavili nove blokade.

klix.ba

R.D.
Autor 23.11.2019. u 10:56