Poslednjih pet godina najtoplije u istoriji merenja

NationalGeographic / Srbija
Autor 25.9.2019. u 09:38

Poslednjih pet godina najtoplije u istoriji merenja

Foto: Pixabay

Znaci i posledice globalnog otopljenja se ubrzavaju, pokazuju najnoviji naučni podaci objavljeni uoči klimatskog samita UN u Njujorku.

Uoči samita Svetska meteorološka organizacija (SMO) objavila je nove podatke o klimatskim promenama, preneo je portal Inmeterdeks.

Analiza Svetske meteorološke organizacije upozorava da je petogodišnje razdoblje od 2014. do 2019. bilo najtoplije u istoriji merenja.

U istom periodu značajno je porastao nivo mora, a rekord je dostiglo i ispuštanje ugljen dioksida.

SMO ističe da treba odmah intenzivirati napore za smanjenje ispuštanja tog gasa u atmosferu.

Izveštaj te organizacije sinteza je najnovijih naučnih spoznaja o uzrocima i posledicama neviđenog globalnog otopljenja u poslednjih nekoliko godina.

Globalne temperature su od 1850. porasle za 1,1 Celzijusev stepen, a samo između 2011. i 2015. godine za 0,2 stepena.

Najviše zabrinjava porast nivoa mora što je rezultat velikog ispuštanja ugljen dioksida.

Od 2015. do 2019. godine u atmosferu je otišlo 20 odsto više tog gasa u poređenju sa prethodnim petogodišnjim razdobljem.

Podatak koji verovatno najviše zabrinjava je porast nivoa mora koji je od 1993. do danas prosečno iznosio 3,2 milimetra godišnje.

No od maja 2014. do 2019. iznosio je 5 milimetara godišnje.

Prosek u 10-godišnjem razdoblju od 2007. do 2016. iznosio je oko 4,0 milimetra.

„Dizanje nivoa mora je ubrzano i zabrinuti smo da bi naglo otapanje leda na Antarktiku i na Grenlandu moglo jako pogoršati stvari u budućnosti”, rekao je glavni sekretar SMO Peteri Talas, prenosi Tanjug.

Izveštaj, takođe, upozorava na pretnje okeanima jer više od 90 odsto viška toplote uzrokovanog klimatskim promenama završava u vodi. Analiza SMO-a pokazuje da su okeani u 2018. bili najtopliji u istoriji merenja.

Prema studiji, gde god da se pogleda, priča je ista: globalno otopljenje uzrokovano ljudskim delovanjem utiče na opseg i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja kao što su toplotni udari i šumski požari.

Cilj izveštaja SMO je informisanje učesnika klimatskog samita UN koji se sutra održava u Njujorku.

National Geographic Srbija

NationalGeographic / Srbija
Autor 25.9.2019. u 09:38