Posljedica pandemije – milioni dodatnih tona plastičnog otpada

tačno.net
Autor 9.11.2021. u 09:22

Posljedica pandemije – milioni dodatnih tona plastičnog otpada

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

Najveći dio plastičnog otpada proizvedenog za vrijeme pandemije korona virusa dolazi iz bolnica, oko 87,4 posto, posebno u azijskim zemljama.

Pandemija korona virusa dovela je do znatnog povećanja količine plastičnog otpada širom svijeta, piše u ponedjeljak njemačka novinska agencija dpa, prenosi Hina.

Po jednoj od procjena, oko 8,4 miliona tona plastičnog otpada u 193 zemlje generirano je za vrijeme pandemije do augusta, napisali su stručnjaci iz Kineske akademije nauka u Zborniku Nacionalne akademije nauka SAD-a (PNAS).

Za usporedbu, po UN-ovom programu za okoliš UNEP ljudska vrsta proizvodi oko 300 miliona tona plastičnog otpada godišnje.

Ekipa naučnika pod vodstvom Yiminga Penga i Peipeija Wua smatra da najveći dio plastičnog otpada proizvedenog za vrijeme pandemije korona virusa dolazi iz bolnica, oko 87,4 posto, posebno u azijskim zemljama.

Maske i druga zaštitna oprema za lično korištenje čine 7,6 posto otpada, pokazuje ta studija objavljena u ponedjeljak.

“Glavni ekološki problem”

Dodani otpad čine i pakiranja u kojima se dostavljaju narudžbe naručene online, i to 4,7 posto.

“Plastični otpad šteti morskom životu i postao je glavni ekološki problem”, pišu naučnici.

“Pandemija covid-19 dovela je do povećane potražnje za jednokratnom plastikom što jača pritisak na globalni problem plastike koji je već van kontrole”, dodaju oni.

Dosad je već 25.000 tona plastike nastale zbog pandemije ušlo u svjetske okeane. To predstavlja dugoročni problem za morski okoliš.

Naučnici su pozvali na bolje upravljanje problemom medicinskog otpada u vrijeme pandemije, posebno u zemljama u razvoju.

Aljazeera

tačno.net
Autor 9.11.2021. u 09:22