Potencijal u oblasti proizvodnje energije u BiH može privući investicije vrijedne 10 milijardi eura

tačno.net
Autor 20.2.2016. u 11:48

Potencijal u oblasti proizvodnje energije u BiH može privući investicije vrijedne 10 milijardi eura

Zabilježen je izuzetno nizak procenat kada je riječ o direktnim stranim ulaganjima u oblasti turizma i to tek dva posto od ukupnih ulaganja. Ovaj podatak je zabrinjavajući ako je poznato kakvim turističkim potencijalima raspolaže BiH. Međutim, za dolazak turista i ulaganje u turizam nisu neophodni isključivo potencijali, već i usklađena politika i zakonska regulativa koja će omogućiti razvoj turizma.

Pored turizma, potencijal koji BiH definitivno mora iskoristiti je oblast proizvodnje energije, s obzirom na brojne prirodne pogodnosti.

“Bosna i Hercegovina raspolaže velikim potencijalima u oblasti proizvodnje energije, kako one obnovljive (vode, vjetar, sunce, bio masa…), tako i termo energije bazirane na rezervama uglja. Ova oblast bi zaista mogla privući investicije vrijedne i do 10 milijardi eura u narednom periodu. Pored toga želimo naglasiti i da je više od 50 posto poljoprivrednog zemljišta praktički neobrađeno, te ova oblast predstavlja veliku investicijsku mogućnost”, istakli su za Klix.ba iz FIPA-e.

S druge strane, kada sagledamo podatke u oblasti ulaganja u građevinski sektor, a koji govore da je zaključno sa 2014. godinom udio stranih ulaganja u ovoj oblasti iznosio 143,2 miliona KM, jasno je da i u ovom sektoru postoji još mnogo prostora koji nije adekvatno iskorišten. Tako građevinski sektor ima učešće od 1,23 posto u ukupnim direktnim stranim ulaganjima u BiH.

tačno.net
Autor 20.2.2016. u 11:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija