Povećana zagađenost zraka u dijelovima KS i TK, prepočuje se što kraći boravak na otvorenom

tačno.net
Autor 1.2.2018. u 10:33

Povećana zagađenost zraka u dijelovima KS i TK, prepočuje se što kraći boravak na otvorenom

foto: Reuters

Vedro vrijeme, nedostatak vjetra i više temperature od uobičajenih za ovo doba godine pogodovali su povećanju količine čestica štetnih za ljudsko zdravlje u zraku.

Prema podacima portala Ekoakcija i portala Zavoda za javno zdravstvo KS koji svakodnevno prati indekse kvaliteta zraka, nezdrav zrak je u Lukavcu, Živinicama i Tuzli, kao i na mjernim stanicama u Ilidži i Ilijašu u KS.

Na ostalim mjernim stanicama u KS zrak je okarakterisan kao nezdrav za osjetljive grupe, kao i u Zenici i Kaknju.

Izdato je upozorenje za hronične bolesnike koji imaju bolesti srca i disajnih organa, ali negativne posljedice mogu osjećati i svi ostali. Zavod za javno zdravstvo KS ranije je izdao preporuke za stanovništvo da maksimalno smanje kretanje u ovom periodu povišenih koncentracija i izlaganje njima svedu na što je moguće manju mjeru, naročito tokom večeri i rano ujutro.

Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

Prema podacima entitetskih hidrometeoroloških zavoda u BiH, danas u većem dijelu BiH slijedi naoblačenje koje će usloviti kišu u petak, a od subote i snijeg u pojedinim dijelovima BiH. Puhat će i vjetar koji bi trebao pročistiti zrak.

Tokom vikenda će biti i osjetno hladnije, naročito u jutarnjim satima, kada su izgledne negativne temperature u gotovo cijeloj zemlji, u unutrašnjosti do -10 stepeni. Danju će na jugu biti toplije, u Bosni s temperaturama ispod 0 stepeni tokom cijelog dana.

klix.ba

tačno.net
Autor 1.2.2018. u 10:33