Predata inicijativa za odbacivanje Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesija za izgradnju MHE “Bilješevo” na rijeci Bosni i svih ostalih mHE u Kaknju

Arhus.ba
Autor 9.3.2022. u 10:44

Predata inicijativa za odbacivanje Prijedloga Odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesija za izgradnju MHE “Bilješevo” na rijeci Bosni i svih ostalih mHE u Kaknju

Foto: aarhus.ba

U cilju spriječavanja provođenja koncesije za izgradnju MHE “Bilješevo” na rijeci Bosni, aktivisti NVO “Alternativa” Kakanj i predsjednici mjesnih zajednica: (MZ) Bilješevo, MZ Modrinje, MZ Podgora i MZ Donji Kakanj su uspjeli prikupiti gotovo 2000 potpisa građana Kaknja!

Izvor: Aarhus.ba

Podsjećamo, krajem mjeseca januara, kao druga tačka dnevnog reda 14. redovne sjednice OV Kakanj našao se Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesije za izgradnju MHE “Bilješevo’’, na rijeci Bosni, snage 4,00 MW. Navedeni prijedlog rezultat je samoinicijativnog zahtjeva za dodjelu koncesije koju je Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK uputio investitor “TRGOŠPED” d.o.o. Kakanj. Nakon snažnog protivljenja mještana i predsjednika MZ općine Kakanj, Općinsko vijeće Kakanj je donijelo odluku o sprovođenju javne rasprave, a koja se zatim preimenovala u tvz. “internu” raspravu na kojoj su bili pozvani telefonskim putem samo predsjednici MZ općine Kakanj, te jedna nevladina organizacija iz Kaknja, ali ne i šira javnost.

Tokom tzv. “interne” rasprave, organizovane 10. februara, predsjednici MZ Bilješevo, MZ Modrinje, MZ Podgora i MZ Donj Kakanj, zajedno sa članovima Koalicije za zaštitu rijeka, poput Aarhus centra u BiH, ACT-a i Eko Gotuša, su istu napuštanjem i bojkotovali uz pisano očitovanje da je potrebno organizovati j a v n u raspravu u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama o učešći javnosti, poput Aarhuske konvencije a kojom je propisano je da se zainteresirana javnost mora obavijestiti, bilo putem javne obavijesti ili pojedinačno, zavisno od potreba, u ranoj fazi postupka odlučivanja po pitanjima okoliša.

Kako bi osigurali da se glas građana Kaknja čuje, mještani, članovi udruženja “Alternativa” Kakanj zajedno sa predsjednicima MZ Kakanj, uz pomoć Aarhus centra u BiH i Fondacije “Atelje za društvene promjene”- ACT, te mnogih drugih lokalnih aktivista, uz poruku i visibility kampanju “NE DAMO RIJEKU BOSU!” započeli su sa prikupljanjem potpisa svojih građana.

“Danas, na Međunarodni dan žena, moram se osvrnuti kako je borba za zaštitu rijeke Bosne započela. Naime, aktivistkinja Koalicije za zaštitu rijeka u BiH i borac za ljudska prava, Azra Berbić, rodom iz Kaknja se obratila Aarhus centru u BiH sa molbom za pomoć u večernjim satima 28. januara 2022. Radilo se o krajnje hitnoj situaciji, jer već 31.januara 2022. na dnevnom redu sjednice Općine Kakanj se našao Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za provođenje koncesije za izgradnju MHE “Bilješevo’’ a za koji šira javnost nije znala, uključujući i građane kao i predsjednika MZ Bilješevo. Brzim angažmanom, čuvarica rijeka, Azra Berbić je uspjela za samo dva dana animirati članove Koalicije za zaštitu rijeka i predsjednike MZ općina Kakanj i svojom odlučnošću pružiti otpor za zaštitu rijeke Bosne. Upravo ova mlada djevojka, svojim zalaganjem potvrđuje riječi pjesnikinje umjetnice i pisca ukrajinskog porijekla, Sarah Pezdek Smith, a koja kaže da: “snaga žene može nositi težinu svijeta;“ ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.”

Arhus.ba
Autor 9.3.2022. u 10:44