Priroda je naše pravo!

tačno.net
Autor 11.4.2017. u 19:11

Priroda je naše pravo!

Ljudi širom Evrope se suočavaju sa zdravstvenim i društvenim izazovima koji zaslužuju hitnu pažnju – gojaznost, problemi sa mentalnim zdravljem, društvena isključenost, zagađenost vazduha, buka, te toplotni stres u gradovima. Ova pitanja posebno utiču na društveno-ekonomski ugrožene i ranjive grupe i povećavaju pritisak na već otežanu situaciju zdravstvenog budžeta.

Mreža Friends of the Earth Europe u sklopu kampanje “Priroda je naše pravo” (Nature is our right) sprovodi aktivnosti u cilju zagovaranja zaštite prirode i obezbjeđenja pristupa prirodi svim ljudima. Za potrebe ove kampanje je izrađen i izvještaj Instituta za evropske politike životne sredine.

 2

Svi trebamo prirodu u našem životu, to nam daje slobodu i pomaže nam živjeti zdravo. Osiromašene zajednice su često odsječene od prirode i to ima izuzetno negativan uticaj na njihovo blagostanje. Priroda je naše pravo, te je dužnost EU, kao i državnih i lokalih vlasti da bolje zaštite i obnove prirodu za veliki broj ljudi, ne samo nekolicinu”, izjavio je Robbie Blake, borac za prirodu iz Friends of the Earth Europe.

Zaštita i obnova prirodnih područja i propisivanje boravka u prirodi kao preventivne zdravstvene mjere mogu se pokazati ključnima za borbu protiv negativnih zdravstvenih posljedica u osiromašenim zajednicama.

 3

“Gradovi kao što su Oslo i Victoria-Gasteiz čine prirodu dostupnom svim svojim građanima. Oni su nam inspiracija, te trebamo raditi zajedno kako bi širom Evrope svi imali pristup prirodi u 300 metara od naših domova u narednih deset godina” istakao je Patrick Ten Brink, direktor Instituta za evropske politike životne sredine.

Dostupni podaci ukazuju na snažnu vezu između nedostatka pristupa prirodnim područjima, zdravstvenih problema i nejednakosti, u prvom redu višeg nivoa gojaznosti, problema mentalnog zdravlja, kao i više stope smrtnosti. Nedostatak pristupa prirodi doprinosi zdravstvenoj nejednakosti, a poboljšanje i omogućenje pristupa svim pojedincima prirodi je ključ za rješavanje tih problema.

 4

“Skrećemo pažnju na značaj i višestruku korist prirode za zdravlje ljudi. Bosna i Hercegovina obiluje još uvijek dosta očuvanom prirodom, koja je pod sve većim pritiskom. Apelujemo na građane i građanke da provode više vremena u prirodi, te da od nadležnih traže očuvanje prirode i u urbanim i ruralnim sredinama”, ističe Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

 1

Ovim korakom ćemo unaprijediti zdravstvene i društvene integracije i napraviti veliki korak ka smanjenju društvenih i zdravstvenih nejednakost.

I zato, njegujmo prirodu i priroda će njegovati nas!

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.4.2017. u 19:11