Radioaktivna voda iz Fukušime truje ceo okean

tačno.net
Autor 21.4.2015. u 09:36

Radioaktivna voda iz Fukušime truje ceo okean

U ovom trenutku, radioaktivna voda u ogromnim količinama ističe u Tihi okean iz ruševina uništene nuklearne elektrane u Fukušimi. To se dešava po ceo dan, svakog dana već dve godine unazad. Velike količine tricijuma, cezijuma i stroncijuma prenose vetar, kiša i struje okeana po čitavoj severnoj hemisferi. Voda ili hrana kontamirane radioaktivnim česticama, mogu da budu oko nas dugo vremena. Narednih godina, ova katastrofa može da utiče na zdravlje miliona ljudi koji žive na severnoj polulopti, a veliki deo neće ni biti svestan koji je pravi uzrok njihovih zdravstvenih problema.

Količina vode o kojoj se govori je neverovatna. Po Yahoo, 400 metričkih tona vode se upumpa u podrume Fukušime svakog dana… Po tome, 40 triliona bekerela radioaktivnog tricijuma ulazi u Pacifik. A to je podatak koji se daje javnosti – stvarnost je verovatno mnogo gora.

Važno je znati da je procenjeno da svaki bazen goriva u nuklearnom kompleksu Fukušima ima 24.000 puta više cezijuma od nuklearne bombe koja je bačena na Hirošimu. Sveukupno, Fukušima je imala 1760 tona nuklearnog materijala. Za podsećanje, Černobil je imao samo 180 tona.

ekologija.rs

tačno.net
Autor 21.4.2015. u 09:36