Razina mora porast će šest metara

tačno.net
Autor 21.7.2015. u 09:09

Razina mora porast će šest metara

Čak i ako uspijemo ograničiti globalno zagrijavanje na dva stupnja Celzija, što je trenutačni cilj, razina mora bi svejedno mogla porasti za minimalno šest metara što bi radikalno preoblikovalo obalu diljem svijeta te bi utjecalo na milijune ljudi.

Ovo otkriće objavljeno je u novoj studiji koja pokazuje koliko je razina mora porasla zadnji put kada je razina ugljičnog dioksida bila ovoliko visoka.

To je bilo prije oko tri milijuna godina kada je Zemlja bila dva–tri stupnja toplija, a Arktik osam stupnjeva, megalodoni su plivali u oceanima, a razina mora bila je najmanje šest metara iznad trenutne razine.

“Čak i ako uspijemo ograničiti globalno zagrijavanje na 2 stupnja porasta, moguće da nas dugoročno gledajući čeka porast razine mora. Odluke koje sada donosimo o tome gdje želimo biti 2100. godine, stavit će nas na put bez povratka. Kada se ledenjaci počnu topiti, promjene postaju nepovratne”, rekla je Andrea Dutton, geokemičarka na Sveučilištu u Floridi.

Studija ispituje prošle promjene kako bi mogli predvidjeti što će budućnost donijeti obalnim mjestima.

Prema zasebnim istraživanjima Climate Centrala, porast razine mora od šest metara preoblikovao bi obalu Sjedinjenih Američkih Država, a ugrozilo bi i obalne gradove diljem svijeta.

Prema procjenama, minimalno 150 milijuna ljudi trenutno živi na mjestima koja će do 2100. godine biti ili potopljena ili izložena jakim poplavama.

Razina mora već je porasla 20 centimetara u odnosu na predindustrijsko doba. Taj porast je dramatično povećao pojavu poplava tijekom plima u obalnim mjestima.

No, ima još stvari koje nas trebaju zabrinjavati.Nedavna istraživanja pokazala su da se Ledena ploča zapadne Antarktike, koja sadrži dovoljno leda da podigne razinu mora za tri – četiri metra, počela otapati.

Također, Grenlandov doprinos povećanju razine more drastično je porastao u posljednjih deset godina te znanstvenici vjeruju da će odigrati veliku ulogu u podizanju razine oceana.

RSE

tačno.net
Autor 21.7.2015. u 09:09