Rijeku Vrbas ugrožava više od 300 zagađivača

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 11:25

Rijeku Vrbas ugrožava više od 300 zagađivača

Rijeka Vrbas od izvora do ušća ima više od 300 zagađivača, najčešće divljnih deponija čvrstog otpada, te netretiranih otpadnih voda, rekao je šef regionalne kancelarije UNDP-a u Banjoj Luci Goran Vukmir.

Na predstavljanju baze zagađivača u slivu Vrbasa, koja je izrađena u okviru UNDP-ovog projekta “Čist Vrbas”, Vukmir je istakao da su detaljno mapirani svi zagađivači i da je situacija dosta alarmantna.

“Želimo da iskoristimo tu bazu kao poziv na akciju i mobilizaciju građana, lokalnih zajednica, organizacija kao što je UNDP, koje mogu doprinijeti smanjivanju tog problema i ostvarivanja našeg cilja, a to je čist Vrbas”, rekao je Vukmir.

Prema njegovim riječima, u donjem toku Vrbasa, od Banje Luke nizvodno, dosta je riješen problem čvrstog otpada, dok je uzvodno od Banje Luke i dalje veoma prisutno fizičko zagađenje rijeke takvim otpadom.

“Industrijskih zagađivača je danas mnogo manje, a najveći problem su urbane sredine koje gotovo da uopšte nemaju tretmane otpadnih voda”, naglasio je Vukmir.

Načelnik opštine Kotor-Varoš Dalibor Vučanović istakao je da je ova opština dio projekta zbog rijeke Vrbanje, pritoke Vrbasa, u kojoj je najveći problem komunalni otpad.

“Naša opština dugo vremena nije imala fukcionalno komunalno preduzeće, pa su divlje deponije česta pojava. Tek posljednjih nekoliko godina stvaramo uslove za odlaganje smeća, a ako građani nemaju uslove za odlaganje smeća, ne možemo od njih tražiti da ne bacaju otpad gdje stignu, niti ih kažnjavati zbog toga”, naveo je Vučanović.

On je u Kotor-Varošu najavio početak izgradnje reciklažnog dvorišta, gdje će se odvajati korisni i nekorisni otpad, odnosno gdje se neće bacati sirovina koju je moguće prodati.

Načelnik opštine Donji Vakuf Haso Sušić rekao je da u ovom dijelu toka Vrbas mnogo zagađeniji nego što je na području Banje Luke.

“Kod nas se smeće kupi sa 95 odsto teritorije, ali pored puteva postoje brojne deponije koje što prije moramo uklanjati. Naredene godine smo domaćini svjetskog prvenstva u ribolovu, pa su nam čiste obale i rijeka prioritet”, naglasio je Sušić.

On je dodao da je Vrbas danas mnogo zagađeniji nego prije 20 ili 30 godina, zbog velike količine smeća, ali i zbog ne postojanja svijesti građana, na koje se može uticati samo novčanim kaznama.

Predstavljanju baze zagađivača Vrbasa prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

klix.ba

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 11:25