Rim i drugi gradovi se odlučili “obračunati” sa zagađenjem

tačno.net
Autor 23.12.2015. u 10:30

Rim i drugi gradovi se odlučili “obračunati” sa zagađenjem

Italijanski gradovi uvode brojne mjere kako bi smanjili zagađenje vazduha koje je izazvano slabim padavinama i nedostatakom vjetra. Tako je gradska vlast Rima odlučila ograničiti saobraćanje privatnih automobila, dok drugi gradovi nude besplatan autobuski prevoz kako bi podstaknuli korištenje javnog prevoza, javlja Anadolu Agency (AA).

Rim je ove sedmice uveo ograničeno korištenje vozila primjenjujući sistem tablica. Prema tim pravilima automobili čije tablice završavaju sa neparnim brojem nisu mogli saobraćati u ponedjeljak, a sa parnim brojevima u utorak.

“I dalje imamo visoku koncentraciju štetnih čestica i azot dioksida zbog otežanih vremenskih uslova visokog pritiska i nedostatka vjetra”, saopštili su gradski zvaničnici Rima.

Saobraćajna policija pomno prati brojeve tablica vozila koja se kreću gradom. Prekršioce čeka kazna od 150 eura.

U sjevernom Torinu je autobuski prevoz besplatan, kako bi se ljudi zadržali podalje od svojih privatnih automobila. U Milanu roditelji koji vode svoju djecu u školu mogu besplatno koristiti javni prevoz, stavljen je limit na korištenje automobila sa dizel motorima koja se mogu koristiti tri dna sedmično, a stanovnici su zamoljeni da smanje termostate za jedan stepen Celzijusa.

Ministarstvo zdravlja i okoliša Italije složilo se da podrži mjere protiv zagađenja vazduha sa posebnim fondom od pet miliona eura.

tačno.net
Autor 23.12.2015. u 10:30