Rusija postaje najveći proizvođač organske hrane?

tačno.net
Autor 8.3.2016. u 10:57

Rusija postaje najveći proizvođač organske hrane?

Rusija bi mogla postati jedan od najvećih svjetskih proizvođača organske hrane i tako pobijediti Zapad u njihovoj igri, piše novinar Seth Ferris.

On dodaje da će za razliku od Zapada, Moskva sankcije okrenuti u svoju korist.

Dok zapadni politički establišment umiruje lažnim uvjerenjima kako je politika sankcija SAD ostavila rusku ekonomiju u problemima, Rusija je otvorila prozor za nove mogućnosti.

Vjerovali ili ne, piše on, Rusija ima jedinstvenu priliku pobijediti Zapad u njegovoj igri. I ne radi se o isporukama plina ili eksploataciji nafte – radi se o proizvodnji hrane.

Rusija ima oko 2,168,400 kvadratnih kilometara obradivog zemljišta. Međutim, ruski ratari uglavnom su izbjegavali sijati genetski modificirane usjeve ili trovati zemljište pesticidima.

To znači da su ruske oranice savršeno pogodne za proizvodnju organske hrane.

I predsjednik Rusije Vladimir Putin u svojem godišnjem obraćanju značajn dio vremena posvetio je agrarnim reformama, podseća Seth Ferris u svojoj analizi.

Mi ne samo da možemo prehraniti sebe, uzimajući u obzir zemlju, vodne resurse…Rusija može postati najveći dobavljač zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane koju su zapadni proizvođači davno zapostavili, posebno s obzirom na činjenicu da potražnja za tim proizvodima na svjetskom tržištu stalno raste“, rekao je Putin tada.

Prema riječima Ferrisa Rusija nikada nije kopirala proizvodne metode zapadne poljoprivrede. Podsjeća i na odluku države od prošle godine da se iz proizvodnje hrane u potpunosti isključe bilo kakvi genetski modificirani organizmi ili njihovi dijelovi.

Zbog toga imamo velike dijelove zemlje koje bi mogli produktivno koristiti, ali su trenutno u stanju mirovanja. Želja Rusije za konačnim ulaganjem i korištenjem te zemlje ima smisla jer bi se tako vratila na tržišta još moćnija“, kaže Ferris.

Ako Putinove reforme urode plodom, kaže on, Rusija će zaista postati veliki proizvođač organske hrane, a to će imati i značajne političke posljedice koje se neće svidjeti Zapadu.

Zapad je veoma sklon donositi neke propise, a onda ih u potpunosti ignorirati. Ako se sve ovo dogodi, Rusija ima prednost. Imati će svoju zdravu hranu, a Zapad – ako je bude htio, morati će skupo platiti za nju“, zaključuje on.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 8.3.2016. u 10:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija