SAD i EU obećavaju smanjenje emisije metana za 30% u sljedećem desetljeću

Fiona Harvey
Autor 18.9.2021. u 12:32

Izdvajamo

  • Prema izvješću UN-a u maju, smanjenje metana najbrži je i najučinkovitiji način za smanjenje stope globalnog porasta temperature i održanja unutar cilja od 1,5 stepeni Celzijusa.

Povezani članci

SAD i EU obećavaju smanjenje emisije metana za 30% u sljedećem desetljeću

Foto: CATF/Reuters

Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije zajednički su se obavezale u petak da će smanjiti globalne emisije metana za gotovo trećinu u sljedećem desetljeću, što su klimatski stručnjaci ocijenili kao jedan od najznačajnijih koraka do ispunjenja Pariskog klimatskog sporazuma.

Ova odluka je uslijedila nakon što je glavni sekretar UN-a, António Guterres, upozorio na “veliki rizik od neuspjeha” na vitalnim klimatskim pregovorima Ujedinjenih nacija, nazvanim Cop26, koji će se održati u novembru u Glasgowu.

Metan je snažan staklenički plin, oko 80 puta učinkovitiji u hvatanju topline u atmosferi od ugljik-dioksida, a emisije rastu posljednjih godina. Proizvodnja prirodnog plina, mesa i drugi oblici poljoprivrede su među glavnim izvorima.

Pakt između SAD-a i EU-a postavlja cilj za smanjenje najmanje 30% globalnih emisija metana, za period od 2020. do 2030. godine. Ako se usvoji u cijelom svijetu, to bi smanjilo globalno zagrijavanje za 0,2 stepena Celzijusa do 2040. godine, u usporedbi s vjerojatnim povećanjem temperature koja se očekuje tada. Svijet je sada topliji za oko 1,2 stepena Celzijusa nego u predindustrijsko doba.

Boris Johnson rekao je da će Velika Britanija biti jedna od prvih koja će se pridružiti obećanju o metanu između SAD-a i EU-a, kada se otvori za više potpisnika na Cop26. Na sastanku svjetskih lidera velikih ekonomija održanom u petak Johnson je rekao da je u posljednjih 30 godina Velika Britanija smanjila emisije metana za otprilike 60%.

„Metan se može koristit u komercijalne svrhe, možete ga koristiti za izradu tkanina, možete ga koristiti za izradu antifriza. Svijet bi sutra mogao smanjiti proizvodnju ovog snažnog stakleničkog plina ako to želi.“

Najava je bila važna pobjeda uoči Cop26. Zamah u razgovorima o Cop26 posustao je posljednjih dana, jer su objavljena dva izvještaja koja pokazuju da su ključni ciljevi na pregovorima daleko od krajnjeg cilja.

UN je u petak objavio izvještaj u kojem je utvrđeno da bi trenutna obećanja o emisijama nacionalnih vlada rezultirala povećanjem emisija od 16% u 2030. u odnosu na razinu iz 2010., dok naučnici upozoravaju da se emisije moraju smanjiti za 45% u tom razdoblju kako bi ostale unutar 1,5 stepena Celzijusa.

Guterres je rekao: “Svijet je na katastrofalnom putu ka zagrijavanju od 2,7 ° stepeni Celzijusa. Postoji veliki rizik od neuspjeha na Cop26. Jasno je da svako mora preuzeti svoju odgovornost. Trebamo više ambicija u pogledu finansija, prilagodbe i [smanjenja emisija]… Ovdje je ključno pitanje povjerenja.”

Guterres i britanski premijer, Boris Johnson, bit će zajedno domaćini hitnog samita na kojem će prisustvovati više od 30 svjetskih lidera u ponedjeljak na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku. Cilj ovog samita je prevazilaženje krize oko finansiranja borbe protiv klimatskih promjena i postavljanje temelja za novi globalni klimatski pritisak na Cop26. Cilj Velike Britanije kao domaćina Cop26 je pokazati da svijet može “održati u životu” nade u ograničavanju globalnog grijanja na 1,5 stepeni Celzijusa, što je donja od dvije granice u Pariskom sporazumu iz 2015. godine.

Smanjenje emisije metana značajno bi doprinijelo postizanju tog cilja, rekao je Paul Bledsoe iz Instituta za progresivnu politiku u Washingtonu DC i bivši savjetnik za klimu u Bijeloj kući Clinton. “EU i Joe Biden zaslužuju stvarne zasluge – ovo je prvi konkretan korak na mogućem putu do uspjeha na Cop26.”

Prema izvješću UN-a u maju, smanjenje metana najbrži je i najučinkovitiji način za smanjenje stope globalnog porasta temperature i održanja unutar cilja od 1,5 stepeni Celzijusa.

Prošle je godine zabilježen rekordan porast emisija metana, prema UN -u, uglavnom iz industrije fosilnih goriva, stoke i trulog otpada. No, UN je također otkrio da bi se emisije metana do 2030. mogle gotovo prepoloviti korištenjem postojeće tehnologije i po razumnoj cijeni.

The Guardian

Fiona Harvey
Autor 18.9.2021. u 12:32