Sarajevo i dalje prvo, Beograd peti na svijetu po onečišćenju zraka

Hina,R.I./Index.hr/
Autor 15.1.2020. u 14:48

Sarajevo i dalje prvo, Beograd peti na svijetu po onečišćenju zraka

Foto: EPA, AirVisual

Beograd je, uz Sarajevo, već danima u vrhu popisa desetak svjetskih gradova s najvećim onečišćenjem zraka, a specijalizirani portal AirVisual jutros okarakterizirao je zrak u prijestolnicama Srbije i BiH kao nezdrav. Zagreb se nalazi na 32. mjestu.

Dok društvenim mrežama kruže fotografije iz različitih dijelova grada uz komentare da se “zrak u Beogradu vidi”, dužnosnici Gradskog zavoda za javno zdravlje istodobno tvrde kako je kvaliteta zraka “prihvatljiva” te da su podaci na kojima oni temelje svoje ocjene dobiveni mjerenjem po metodologiji i kriterijima Europske unije propisanim Common Air Quality indeksom (CAQI).

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavio je za N1 da se kvaliteta zraka mjeri svakog sata na 30 mjernih mjesta, od koji su 10 automatske mjerne postaje čiji se podaci u realnom vremenu prenose na središnji server, koji na svaki sat izračunava indeks kvalitete.

On tvrdi da i gradska aplikacija BeoEko i specijalizirani portal AirVisual koriste „potpuno iste podatke, ali da očigledno ima drugačiju metodologiju ocjenjivanja“.

„Gradski zavod koristi kriterije EU, propisane indeksom CAQI“, rekao je on ustvrdivši kako je, prema tim podacima, kvaliteta zraka u srijedu prijepodne “prihvatljiva“, a „onečišćenje umjereno“.

Nasuprot tome, prema podacima specijalizirane web stranice AirVisual, zrak u Beogradu je u srijedu ujutro ocijenjen kao “nezdrav” (unhealty), s koeficijentom 181 US AQI i koncentracijom PM2.5 čestica od 113 mikrograma po kubičnom metru.

Po tim podacima, od 9 sati u srijedu AirVisual svrstao je Beograd na 7. mjesto najzagađenijih gradova u svijetu, dok je Sarajevo na prvom mjestu s koeficijentom 198 US AQI i koncentracijom od 146,4 mikrograma PM2.5 čestica.

Gradski zavod za javno zdravlje ocijenio je da se pri aktualnom onečišćenju zraka “određene zdravstvene tegobe mogu javiti kod osjetljivih skupina“, ali da se ne očekuju efekti na zdravlje zdravih osoba.

Ministаrstvо zdrаvljа i Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milan Jovanović Batut“ su, povodom polemika o tome je li zrak u prijestolnici opasan i štetan po zdravlje, upozorili da zbog stupnja onečišćenja u Srbiji „nе treba pаničariti“, ali su ukazali na znаčај primjеnе mjеrа zаštitе u uvjetima povećane zagađenosti zraka.

Institut je preporučio da osjetljive osobe s krоničnim bolestima, mаlа djеcа i stаriје оsоbе оgrаničе svој bоrаvаk izvan zatvorenog prostora u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.

Prеmа infоrmаciјаmа iz zdrаvstvеnih ustаnоvа, brој djеcе kоја su primljеnа nа lijеčеnjе zbog respiratornih poteškoća niје pоvеćаn i uоbičајеn je u оdnоsu nа prеthоdne gоdine u istоm razdoblju.

Index.hr

Hina,R.I./Index.hr/
Autor 15.1.2020. u 14:48