Sedam stvari koje možda niste znali o solarnoj energiji

tačno.net
Autor 20.7.2015. u 08:52

Sedam stvari koje možda niste znali o solarnoj energiji

Solarna ili sunčeva energija je najveći izvor energije na Zemlji. Ukupno 173 tisuće teravata solarne energije neprestano obasjava Zemlju. Znate li da je to deset tisuća puta više od ukupno iskorištene energije u svijetu?

Prva silikonska solarna ćelija, predhodnica svih uređaja pogonjenih solarnom energijom, izrađena je 1954.u Bell Laboratories.

Svemirska industrija jedna je od prvih koja je primijenila solarnu tehnologiju. Šezdesetih godina prošlog stoljeća počela ju je koristiti za pogon svemirskih letjelica. Vanguard 1 – prvi umjetni Zemljin satelit s ugrađenim solarnim ćelijama – ostaje najstariji satelit u orbiti sagrađen ljudskom rukom.

Solarna energija ispušta mnogo manje stakleničkih plinova nego fosilna goriva. U posebnom izvješću Radne grupe III na Međunarodnom panelu o klimatskim promjenama pokazani su rezultati ispitivanja stotina procjena emisija stakleničkih plinova. Oni su pokazali da obnovljiva energija ima znatno manji utjecaj nego fosilna goriva tijekom radnog vijeka svakog od izvora energije.

Solarna industrija stvara poslove šest puta brže nego cjelokupno tržište rada.Tehnologije iskorištavanja solarne energije nastavljaju se unapređivati. Solarno tržište također se zahuktalo što se vidi po posljednjem izvješću solarne fondacije o zapošljavanju.

Jedna CSP elektrana može proizvesti energiju dostatnu za opskrbu oko 70 tisuća domova. Riječ je o tehnologiji koncentriranja solarne energije (CSP) koja upotrebljava zrcala, ponekad njih stotine i tisuće, kako bi odražavala sunčevu svjetlost i prikupljala sunčevu toplinu radi proizvodnje električne energije. Legenda kaže da je grčki znanstvenik Arhimed prvi koristio koncentriranu sunčevu svjetlost uz pomoć refleksije brončanih štitova kako bi zapalio vatru na rimskim brodovima u vrijeme bitke kod Sirakuze 212. godine p.n.e.

Solarna energija ključna je za postizanje klimatskih ciljeva. Međunarodna energetska agencija (IEA) objavila je koje je promjene potrebno provesti u energetskom sektoru da bi se globalno zagrijavanje zaustavilo na 2°C u odnosu na predindustrijsko razdoblje. U tom scenariju, solarna energija ukazuje na “najbrži rast” koji će do 2050. osigurati “više od 10 posto globalne električne energije”.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 20.7.2015. u 08:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija