Slab gospodarski rast Kine i Brazila ruši potražnju za naftom

tačno.net
Autor 17.12.2015. u 10:44

Slab gospodarski rast Kine i Brazila ruši potražnju za naftom

Prezasićenost svjetskog tržišta sirove nafte nastavlja i dalje vršiti  pritisak na pad cijena. Nakon posljednjeg sastanka početkom prosinca (4. prosinca) članovi OPEC-a su eksplicitno najavili spremnost na održavanje njihove trenutne strategije visoke proizvodnje usprkos niskim cijenama na tržištu, dok istovremeno ukidanje sankcija Iranu znači i njihov povratak na tržište.

Ruska proizvodnja nafte je nedavno dosegla najvišu razinu u post-sovjetskom razdoblju, dok su procjene proizvodnje sirove nafte na razini 2015. u SAD-u revidirane na više u svakom od posljednja tri mjeseca. Posljedično su referentne cijene nafte tipa Brent i WTI kliznule ispod razina od 40 dolara po barelu.

Cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) s isporukom u siječnju neki dan se kretala na razini od 37,92 dolara za barel, dok se cijena sirove nafte tipa WTI s isporukom u siječnju kretala na razini od 36,31 dolara po barelu.

Zbog blagog povećanja proizvodnje sirove nafte od strane OPEC-a u studenom je svjetska dnevna proizvodnja nafte porasla za 50 tisuća barela dnevno (b/d), te je iznosila 96,9 mil. b/d. OPEC je u studenom povećao proizvodnju na 31.73 mil. b/d, što je porast za 50 tisuća b/d. Rekordna proizvodnja Iraka i Kuvajta nadoknadila je gubitke afričkih članova OPEC-a.

Agencija EIA (U.S. Energy Information Administration) procjenjuje kako je ukupna proizvodnja sirove nafte u SAD-u u studenom u odnosu na listopad niža za 60 tisuća barela dnevno. Očekuje se kako će se proizvodnja nafte u SAD-u smanjivati do trećeg tromjesečja 2016. godine nakon čega se očekuje novi rast. Tako bi s prosječnih 9,3 mil. b/d u 2015. proizvodnja trebala pasti na 8,8 mil. b/d u 2016. godini.

Na strani potražnje, slab gospodarski rast na tržištima u nastajanju, osobito u kineskom proizvođačkom sektoru te u Brazilu (gdje je kontrakcija BDP-a u trećem tromjesečju bila viša nego što se očekivalo) utječu na usporavanje svjetske potražnje za sirovom naftom. Posljednji podaci IEA (International Energy Agency) za četvrto tromjesečje 2015. godine ukazuju na usporavanje godišnjeg rasta potražnje na 1,3 mil. b/d (s vrhunca u trećem ovogodišnjem tromjesečju od 2,2 mil b/d.). Prema predviđanjima IEA na razini 2015. očekuje se godišnji rast potražnje od 1,8 mil. b/d za 2015. godinu, dok bi na razini 2016. godine rast trebao usporiti na 1,2 mil. b/d.

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.12.2015. u 10:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija