Srbija od 2020. izbacuje klasične sijalice iz upotrebe

Agencije
Autor 25.7.2019. u 11:21

Srbija od 2020. izbacuje klasične sijalice iz upotrebe

Foto: EPA – Ilustracija

Nova pravila trebala bi zabraniti korištenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda u ovoj državi.

Pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Srbije Miloš Banjac izjavio je kako će klasične sijalice sa užarenom niti do kraja 2020. godine biti izbačene iz upotrebe u ovoj državi, prenose agencije.

„Sijalica sa užarenom niti troši pet puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka znatno uticati na energetsku efikasnost“, kazao je Banjac na panelu ‘Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje’, a prenosi agencija Beta pozivajući se na dnevni list Blic.

On je istakao kako bi nova pravila trebala zabraniti korištenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda i kako su okrenuta smanjenju njihovog uvoza.

Dodatna evropska sredstva

Na ovom panelu Banjac je najavio i formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja 2019. godine koji je jedan od uvjeta da od Evropske unije (EU) Srbija dobije dodatna sredstva.

„Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra, trenutno smo na sumi od oko 10 miliona, a od EU ćemo dobiti još 10 miliona“, dodao je on.

„Ta sredstva će biti usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica i vrtića.“

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 25.7.2019. u 11:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija