Šteta od požara u Ljubinju blizu 900.000 KM, u Jablanici se još uvijek procjenjuje

A.Z.
Autor 6.8.2017. u 10:18

Šteta od požara u Ljubinju blizu 900.000 KM, u Jablanici se još uvijek procjenjuje

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS svake godine donosi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela na osnovu kojeg se najvećim dijelom finansira godišnja stočarska i biljna proizvodnja, a manjim dijelom dugoročne investicije. Nadoknada šteta od požara nije definisana Pravilnikom”, kazali su nam u ovom ministarstvu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u sklopu poljoprivredne proizvodnje Programom novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017. godinu i Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podrški po modelu ostalih vrsta podrški, predvidjelo mjeru sufinansiranja premije osiguranja od mogućih šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, tako da poljoprivredni proizvođači koji su osigurali svoju proizvodnju mogu podnijeti zahtjev za sufinansiranje premije osiguranja, a moguću štetu naplatiti od osiguravajućeg društva.

Zbog neusaglašenosti na državnom nivou o izradi državne strategije, zbog neslaganja RS-a, u BiH još uvijek ne postoji strategija ruralnog razvoja koju EU nastoji na državnom nivou implementirati još od 2009. godine. Upravo su u strategiji planirane mjere za podršku aktivnostima u prevazilaženju posljedica od elementarnih nepogoda u koje se ubrajaju i požari.

“Imajući u vidu da se još uvijek vrši procjena stanja na nastalim požarištima i utvrđuje činjenično stanje nastalih šteta od formiranih komisija, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nije zaprimilo još nijedan zvaničan izvještaj u vezi s požarima koji su zahvatili poljoprivredno zemljište na području Federacije BiH, kao i štetama koje su nastale na poljoprivrednim usjevima”, navode iz ministarstva.

U slučaju proglašenja elementarne nepogode, u skladu sa zakonom, FBiH, kantoni i općine su obavezni poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na saniranju nastalih šteta.

klix.ba

A.Z.
Autor 6.8.2017. u 10:18

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija