Štete od prirodnih katastrofa daleko manje od prosjeka

tačno.net
Autor 16.7.2015. u 09:25

Štete od prirodnih katastrofa daleko manje od prosjeka

Ukupne štete od prirodnih katastrofa diljem svijeta tijekom prve polovine 2015. bile su puno manje od dugoročnog prosjeka unatoč razornom potresu koji je pogodio Nepal i snažnim olujama koje su poharale Sjevernu Ameriku, pokazali su podaci osiguravajućeg društva objavljeni u utorak.

Štete od prirodnih katastrofa u prvih šest mjeseci ove godine iznosile su 35 milijarda dolara, objavila je osiguravajuća grupa Munich Re sa sjedištem u Njemačkoj.

Unatoč visokim brojkama, ukupne štete bile su znatno niže od prosjeka u posljednjih 30 godina, a on je iznosio oko 64 milijarde dolara, izvijestio je Munich Re.

Najskuplje katastrofe za osiguravajuća društva u prvoj su polovini godine bile oluje koje su pogodile sjeveroistok Sjedinjenih Država i Kanadu krajem veljače.

Ukupna šteta iznosila je 2,4 milijarde dolara, a osiguranje je pokrivalo 1,8 milijarda nastale štete. Osiguranje je dosad na globalnoj razini pokrilo štete u iznosu od 12 milijarda dolara što je, po podacima tvrtke Munich Re, niže od dugoročnog prosjeka koji iznosi 15 milijarda dolara.

U dvjema velikim prirodnim katastrofama koje su se dogodile ove godine – potresu u Nepalu i valu vrućine koji je zahvatio Indiju i Pakistan smrtno je stradalo 12.000 ljudi.

Broj poginulih u prirodnim katastrofama u prvih šest mjeseci ipak je bio znatno niži od prosječnih brojki u posljednjih 30 godina – 27.000.

Prirodne katastrofe koje su se dogodile u prvoj polovini godine ponovno pokazuju da se izloženost takvim prirodnim pojavama mora smanjiti, osobito u zemljama u razvoju“, upozorio je član uprave tvrtke Munich Re Torsten Jeworrek. “To je važno prije svega zato da se što bolje zaštiti populacija, ali i da gubici budu što manji“, objasnio je.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 16.7.2015. u 09:25