Strogo zabranjeno kupanje u Neretvi

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 09:40

Strogo zabranjeno kupanje u Neretvi

Iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, s obzirom na to da veliki broj Mostaraca već ide na plivanje na Neretvu, stiže upozorenje o njenoj zagađenosti zbog čega bi, kako ističu, trebalo striktno izbjegavati plivanje u njoj.

U posljednjih deset godina voda je, ističu iz Zavoda, posebno zagađena na području grada Mostara zbog izlijevanja otpadnih materija i fekalija, odnosno zbog nepostojanja prečistača otpadnih voda.

Posljednje analize pokazale su da je u Neretvi najprisutnija bakterija Escherichia coli, zatim Enterococcus faecali i Serratia, koje mogu izazvati infekcije gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis i slično.

„Ako u jednom litru vode ima više od 20.000 kolonija bakterija, to znači da se ta voda ne bi smjela koristiti za kupanje“, kažu iz ovog Zavoda.

Najavili su, javlja Avaz, da će, u saradnji s nadležnim institucijama iz Hrvatske, raditi ovogodišnju analizu ispravnosti vode od Drežnice pa sve do granice s ovom susjednom državom, koja će pokazati tačan stepen zagađenosti rijeke.

 

 

izvor: radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor 8.7.2013. u 09:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija