Sud BiH poništio legalnost sastava Komisije za koncesije BiH koja se trebala baviti HE na Drini

D.Be
Autor 15.2.2022. u 16:19

Sud BiH poništio legalnost sastava Komisije za koncesije BiH koja se trebala baviti HE na Drini

Foto: Arhiv

Sud BiH danas je donio presudu da Komisija za koncesije BiH u ovom sastavu ne može odlučivati o izgradnji tri hidroelektrane na Drini, saznaje Klix.ba.

Ovim je uvažena tužba člana komisije Mensura Šehagića, čime je poništena legalnost tog tijela te će predmet, najvjerovatnije, biti vraćen Ustavnom sudu BiH na odlučivanje.

Šehagić je pred Sudom Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine pokrenuo upravni spor, ocijenivši da je upitna legalnost ove komisije. To je učinio zato što sastav komisije ne odražava administrativnu i etničku strukturu Bosne i Hercegovine.

Osim toga, stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero je više puta upozoravao da je komisija nepotpuna i da je većini članova istekao mandat. Istakao je da potpredsjednik komisije Milomir Amović djeluje kao predsjednik kojeg nema.

Šehagić je u nedavnom razgovoru za Klix.ba podsjetio da samo predsjednik može rukovoditi radom komisije i niko drugi. Ocijenio je da u komisiji više nema iznimnih pravnih stručnjaka, a što je ranije bio slučaj. Potvrdio je da njen sastav ne odražava administrativni i etnički sastav zemlje.

“Imali smo po tri člana iz oba entiteta i jednog iz Brčko distrikta. Odluke se donose ako postoji kvorum koji trebaju činiti članovi iz svih dijelova države. Do odlaska gospodina Mustafe Ramića, kao Bošnjaka iz Brčko distrikta, komisija je bila konstituisana po zakonu. Njegovim odlaskom je izgubila legitimitet”, kazao je Šehagić.

Potom je, kako je naveo, komisija ostala i bez člana hrvatske nacionalnosti iz Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, od sedam članova, tri su penzionisana. Ostala su četiri – dva srpske nacionalnosti, jedan hrvatske i on kao Bošnjak.

Članovi komisije se biraju konkursom, a potom se među njima bira predsjednik komisije. Donedavno je to bio Hamed Mešanović, koji je na ovu funkciju imenovan kada je predsjedavajući Vijeća ministara bio Adnan Terzić. Amović je imenovan za zamjenika predsjednika.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 16. jula prošle godine presudio da komisija mora u roku od 90 dana riješiti sporna pitanja vezana za plan Republike Srpske i Srbije da na Drini izgradi tri hidroelekrane.

No, komisija se do sada nije bavila ovim pitanjem, baš kao što se ni Ustavni sud nije očitovao o eventualnim zaštitnim mjerama.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na Plenarnoj sjednici 2. decembra 2021. donio zaključak da se od učesnika u postupku traži dodatna argumentacija u vezi sa zahtjevom za donošenje privremene mjere, a od Suda Bosne i Hercegovine informacija o okončanju upravnog spora, koji se vodi povodom imenovanja Zajedničke komisije za koncesije. Nakon što Ustavni sud Bosne i Hercegovine bude raspolagao potrebnim informacijama i bude omogućeno prisustvo sjednici svih sudaca, uključujući i međunarodne, a s obzirom na mjere koje su na snazi povodom pandemije koronavirusa, ispunit će se uslovi za donošenje odluka u navedenom predmetu”, poručili su u odgovoru za Klix.ba.

Zaštitnih mjera nema, ali je gradnja spomenutih energetskih postrojenja počela – u maju prošle godine je položen kamen temeljac.

klix.ba

D.Be
Autor 15.2.2022. u 16:19