Svjetska emisija CO2 stagnira drugu godinu zaredom

tačno.net
Autor 18.3.2016. u 11:29

Svjetska emisija CO2 stagnira drugu godinu zaredom

Svjetska emisija ugljičnog dioksida što ga emitira energetski sektor, nije se povećala ni tijekom 2015., drugu godinu zaredom, što povećava nade da će se uspjeti “pomiriti” gospodarski rast i borba protiv globalnog zagrijavanja.

Fenomen, koji je Međunarodna organizacija za energiju (IEA) 2014. okarakterizirala kao “lijepo iznenađenje“, odnedavno je konstanta, zadovoljno je konstatirao direktor IEA Fatih Birol.

Ovo je prvi put u posljednjih četrdeset godina da se stagnacija emisije stakleničkih plinova iz energetskog sektora evidentira i drugu godinu zaredom, a treba istaknuti da je ekonomski rast u tom razdoblju nastavljen.

Podatak evidentiran samo nekoliko mjeseci nakon potpisivanja povijesnog sporazuma o borbi protiv zatopljenja, usvojenog u prosincu u Parizu na zadovoljstvo sudionika iz 195 zemalja novi je poticaj za nastavak borbe protiv negativnih klimatskih promjena“, rekao je Birol.

Godine 2014. i 2015. emisija ugljičnog dioksida iz energetskog sektora dosegnula je nešto više od 32 milijarde tona, navodi IEA, a svjetski bruto društveni proizvod (BDP) po podacima Međunarodnoga monetarnog fonda narastao je za 3,4 posto, odnosno za 3,1 posto.

Novost je “ohrabrujuća i znak je da se provode državne politike koje se zalažu za očuvanje klime, kao i da sustav obnovljivih izvora energije funkcionira“, objavio je Greenpeace u priopćenju u kojem se upozorava da treba i dalje nastaviti raditi na smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Osobito značajna stagnacija emisije CO2 evidentirana je u Sjedinjenim Državama i u Kini zahvaljujući zamjeni plina iz ugljena plinom iz škriljevca, izvijestio je IEA.

Globalno, Međunarodna organizacija za energiju smanjenje emisije stakleničkih plinova povezuje s razvojem zelenih energija koje proizvode vrlo malu količinu ugljičnog dioksida.

Stručnjaci se slažu da je riječ o velikom napretku, no istodobno upozoravaju kako smanjenje nije dovoljno da bi se porast globalne temperature u budućnosti ograničio na dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 18.3.2016. u 11:29