Tanzanija uvela zabranu plastičnih kesa

buka
Autor/ica 8.8.2019. u 12:41

Tanzanija uvela zabranu plastičnih kesa

Od 1. juna ove godine Tanzanija je zabranila uvoz, proizvodnju, prodaju i upotrebu plastičnih kesa i time postala 34. afrička država koja je uvela ova ograničenja, objavili su iz UN Environmental Programme (UNEP).

Tanzania, popularna turistička destinacija za ljubitelje afričke divljine, izdala je obavještenje putnicima da će pri ulasku u ovu zemlju morati predati svoje plastične kese, piše portal Businesslive.co.za.

Novčane kazne za proizvodnju ili uvoz plastičnih kesa idu do 430,000 dolara, a zatvorske kazne do dvije godine. Za posjedovanje i upotrebu moguće su novčane kazne od 87 dolara ili zatvorska kazna od sedam dana, ili oboje.

Na globalnom nivou, 127 država ima zakone o plastičnim kesama, od kojih 91 uključuje zabranu ili ograničenja u proizvodnji, uvozu, prodaji, navode iz UNEP.

U Africi je 34 zemalja uvelo neku vrstu zabrane, a u Evropi 29.

Zabrana plastičnih kesa u Ruandi je na snazi više od deset godina i smatra se najuspješnijom. Kenija je 2017. godine uvela zabranu i usvojila stroge zakone, sa kaznama do $38,000 i četvorogodišnjim zatvorskim kaznama.

Godišnje se na svijetu proizvede više od 300 miliona tona plastike, a prema procjenama naučnika, u okeanima pluta najmanje 5 triliona komada plastike.
Većina tih komada plastike koji zagađuju životnu sredinu izazivaju užasnu smrt kod bića koja tu žive, a većinom se radi o plastičnim stvarima koje su upotrijebljene jednom i zatim bačene, kao što su kese, slamke i ambalaža za gotovu hranu.

U martu ove godine, države članice UN-a nisu uspjele da se dogovore oko roka za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, odlučivši se radije za „značajno“ smanjenje proizvodnje.

SAD, Kanada i Australija nemaju zakone kojima bi se regulisala proizvodnja i upotreba plastičnih kesa – premda su neke američke države kao što su Havaji i Kalifornija uveli zabrane.

EU je u martu izglasala zabranu za desetak plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu do 2021.

buka

buka
Autor/ica 8.8.2019. u 12:41